Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az augusztusi külkereskedelmi forgalom első becslését. Júliusban az export euróban számolt értéke 5,0, az importé 11,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kiviteli többlet 348 millió euró volt, 410 millió euróval kisebb a tavaly júliusinál.

Tovább gyorsul az infláció?

Kedden a szeptemberi inflációs adatot közli a KSH. A fogyasztói árak átlagosan 2,6 százalékkal magasabbak voltak augusztusban, mint egy évvel korábban, júliushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. (Érkezik a nyugdíjprémium - itt a bejelentés.)

Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek augusztusi forgalmáról közöl adatokat a KSH. Júliusban a külföldiektől származó szállásdíjbevételek 30,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a belföldi vendégek 8,1 százalékkal költöttek többet szállásdíjra. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2,6, a belföldi vendégeké 0,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Beindultak az autógyárak?

Csütörtökön jelenik meg a mezőgazdasági termelői árak augusztusi alakulásának adata, és az augusztusi ipari termelés részéletes adata. Az első becslés szerint augusztusban 6,8 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a júliusi szerény 0,2 százalékos emelkedés után. Az előző hónaphoz képest 5,5 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban a júliusi 4,2 százalékos visszaesést követően. A júliusi visszaesésben szerepet játszott, hogy az autógyártók, a tavalyi évvel ellentétben, augusztusról júliusra előrehozták a nagy nyári leállásokat, ami az augusztusi adatot ellentétes irányba befolyásolta.