A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön publikált adatai szerint augusztusban a kiskereskedelmi értékesítés volumene 2,4 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 1,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője azt mondta: az adatok beleillenek az előző hónapok tendenciáiba. A magas munkanélküliség, a bizonytalan kilátások, a magas törlesztőrészletek, a csökkenő reáljövedelmek miatt a háztartások fogyasztása gyengén alakul. Havi szinten kisebb volt a visszaesés augusztusban, mint júliusban, de az éves visszaesés üteme nagyságrendileg ugyanannyi, mint egy hónappal korábban, és az év első nyolc hónapjában is a elmaradt az egy évvel korábbitól a kiskereskedelmi forgalom - hívta fel a figyelmet.

A kilátásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: az idén és jövőre is a reálbérek csökkenésére számítanak, és arra, hogy a munkanélküliségi ráta is a kétszámjegyű tartományban marad. Ezért a háztartások fogyasztása továbbra sem élénkül, így a belső kereslet nem fog támaszt adni a gazdasági növekedésnek. A vezető elemző szerint a legtöbb, ami várható 2013-tól, hogy a visszaesés üteme mérséklődik.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint is nagyjából a várakozásoknak megfelelő volt az augusztusi kiskereskedelmi forgalom alakulása. A szakember megerősítette: az adatok azt mutatják, hogy a belső lakossági fogyasztás továbbra sem élénkül. Az előző hónapok negatív tendenciája folytatódik, a részletes adatokat vizsgálva is. Nyeste Orsolya szerint is azt erősítik meg a statisztikák, hogy ebben az évben érdemi élénkülésre biztosan nem lehet számítani, de várhatóan jövőre sem.

Az OKSZ szerint a további kilátások szempontjából a legfontosabb tényező a gazdaság teljesítményén keresztül a reáljövedelmek, ezzel is összefüggésben pedig az infláció alakulása. Az élelmiszerpiacon előreláthatóan nem várható az inflációs nyomás mérséklődése, sőt, egyes területeken további - bár remélhetően csak kisebb - áremelkedés várható. Az üzemanyagpiacon nemcsak a világpiaci árhullámok, hanem a forint árfolyama is árbefolyásoló tényező.

A szövetség szerint az év végén sem várható éles fordulat. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerint a bevásárlóközpontok üzemeltetői az őszi időszakra előretekintve bizakodóak, kereskedelmi szempontból  aktívabb időszak jöhet, amelyet a karácsonyi követ.