A képviselő az iránt érdeklődött, hogy mit tartalmaz a hazánk és Oroszország között fennálló gázszállítási szerződés, a Fónagy válasza hétfőn került fel az Országgyűlés honlapjára.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a bevezetőben felidézi azt, hogy az 1996-ban megkötött hosszú távú magyar-orosz földgáz-beszerzési szerződések eredetileg 20 éves időtartamra szóltak. A hazai fogyasztás jelentős csökkenése miatt az elmúlt években képződött többletmennyiségre - és az abból fakadó pénzügyi kockázatokra - megnyugtató megoldást kellett találni. A felek egyetértettek a szerződések hatályának kiterjesztésében 2019 végéig.

Válasz nincs, mert érdekeket sért

A megállapodásnak köszönhetően a korábbi évekről átütemezett mennyiséget ésszerűen és gazdaságosan lehet felhasználni. A földgáz árát a megállapodásban rögzített, a magyar fél számára kedvező árképlet határozza meg . A 2016-2019 közötti évekre vonatkozó mennyiség az alacsonyabb magyarországi fogyasztáshoz igazodik. A konkrét mennyiségi és áradatokat azonban nem írja le az államtitkár.

Fónagy szerint a piaci tevékenységet végző Magyar Földgázkereskedő Zrt. gazdasági érdekeit aránytalanul sértené, akár el is lehetetleníthetné, ha piaci versenytársai tudomást szereznének a kereskedelmi szerződései kondícióiról. Az adatok nyilvánosságra hozatala nemzetgazdasági szempontból is hátrányos lenne, tekintettel a szerződések által képviselt jelentős nemzeti vagyonra. Rontaná a magyar fél tárgyalási pozícióit is, és veszélyeztetné a kormány azon célját, hogy a magyar fogyasztók számára megfizethető áron földgázt biztosítson.