Szerdán hozzák nyilvánosságra a második negyedéves GDP-adatokat. A KSH augusztus 14-én megjelent első becslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke a nyers adatok szerint 4,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 4,4 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Eszerint tovább gyorsult a gazdasági növekedés az első negyedévi és a tavalyi negyedik negyedévi, egyformán 4,4 százalékos ütem után. A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások - írja az MTI.

Ugyancsak szerdán közli a statisztikai hivatal a júliusi kiskereskedelemre vonatkozó első becslését. Júniusban a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számolt forgalma a nyers adat szerint 6,8, naptárhatástól megtisztítva 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A tartós fogyasztási cikkeket is árusító üzletek forgalma határozta meg a növekedést, összességében 10,9 százalékkal emelkedett.

Csütörtökön a júliusi ipari termelés adatait publikálja a KSH első becslése alapján. Júniusban az ipari termelés volumene 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző havi alig 0,4 százalékos emelkedés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés növekedése 3,1 százalékra lassult a májusi 3,8 százalékról, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 1,2 százalékkal csökkent.

Pénteken a júliusi külkereskedelmi termékforgalom statisztikáját hozza nyilvánosságra a KSH első becslése alapján. Júniusban az export euróban számolt értéke 9,1 százalékkal, az importé 8,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a külkereskedelmi áruforgalom többlete 1,024 milliárd euró volt, 165 millió euróval több a tavaly júniusinál. 2017-ben a KSH felülvizsgálata után, az augusztus 31-én nyilvánosságra hozott adatok alapján az export értéke 100,680 milliárd euróra, az importé 92,602 milliárd euróra nőtt, a végleges exporttöbblet 8,078 milliárd eurót tett ki.

Fotó: Audo Hungária Zrt.