Az államháztartás központi alrendszerének hiánya augusztusban 163,1 milliárd forint volt, a nyolchavi deficit 979,9 milliárd forintot tett ki, szemben a tavalyi első nyolc hónap 274 milliárd forintos hiányával - írja az MTI. (A júliust többlettel zártuk.)

Az eltérést a minisztérium azzal magyarázta, hogy a tavalyi összeg csaknem kétszeresét, 1324,6 milliárd forintot tették ki az uniós projektekkel összefüggő kifizetések. A lakásépítési támogatások összege 33,8 százalékkal nagyobb volt, és az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatások - így a családi pótlék - kifizetését augusztusra előrehozta a kormány, ami összességében 33 milliárd forintot tett ki.

Az NGM szerint az uniós módszertan szerinti, GDP-arányos 2,4 százalékos hiánycél az államháztartás stabilitásának megőrzése mellett továbbra is biztonsággal teljesíthető.

Az NGM tavaly októberi jelentése szerint példátlanul alacsony szintre, mindössze 2,4 milliárd forintra csökkent 2016 szeptember végére az államháztartás központi alrendszerének hiánya. A múlt év végére kitűzött uniós módszertan szerinti hiánycélt ennek alapján a kormány a GDP 2 százalékáról 1,7 százalékra módosította.

A központi költségvetés 95,5 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 21,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 71,8 milliárd forintos többletet mutattak tavaly szeptember végén. Egyedül szeptemberben 271 milliárd forint volt az államháztartás bevételi többlete - az önkormányzatok nélkül.