A közlemény szerint az egészségbiztosító tételes tájékoztatást kért a Semmelweis Egyetemtől a szükséges intézkedések megtételéhez, s felhívták az intézmény figyelmét, hogy a várólista-vezetési kötelezettséget a törvényi és rendeleti szabályozás a kórházak számára kötelezően előírja.

A Semmelweis Egyetem a regisztrációt elvégezte, az intézmény tájékoztatása szerint azok a betegek, akiknek hosszú várakozási idővel jelölték ki az ellátás időpontját, egyetlen orvos betegei közül kerültek ki. Az egyetem intézkedett az ellátók körének bővítéséről, valamint elkezdte a közvetlen kapcsolatfelvételt a várakozó betegekkel az ellátás megszervezése érdekében.

A várólista vezetése azért fontos, hogy a NEAK tisztában legyen azzal, hogy a betegellátás mely területein szükséges beavatkozni annak érdekében, hogy a betegek mielőbbi, transzparens ellátása megtörténhessen - olvasható a közleményben, melyben azt is írják, hogy a kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010 óta több alkalommal fordított erre többletkeretet, összesen közel 20 milliárd forint összegben. Ehhez jön az idei évre biztosított további 5 milliárd forintos forrás.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Egészségügy 5 dimenzióban című keddi konferencián az endometriózisos betegek több éves műtéti várólista-ügyével kapcsolatban szintén az intézmények várólista nyitási  kötelezettségét hangsúlyozta 60 napnál hosszabb várakozási idő esetén.

Mint kifejtette, a várólista nem szégyenfal, hanem a rendszer áttekinthetően működését biztosító eszköz jön, és lehetőség az egészségbiztosító szükség szerinti  beavatkozására. Ha az intézmény nem nyitja meg a várólistát, akkor a betegeivel tesz rosszat. Az államtitkár szerint ebben a konkrét esetben két nap alatt  hirtelen 140 beteg került fel egy korábban nem létező várólistára, s az adatok szerint 100 betegből 20 az elmúlt öt évben jelent meg a közfinanszírozott ellátórendszerben.