Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az otthonmentő csomag részét képező árfolyamgát azt jelenti, hogy a devizaalapú lakáshitelek törlesztő részleteit 2014. december 31-ig fix árfolyammal számítják, a svájci frank hitelekét 180, az euróalapú hitelekét 250, a japán jen alapúakét 100 jen/200 forinttal. Mindenki maga döntheti el, hogy élni kíván-e a lehetőséggel, feltéve, hogy nincs 90 napon túli hitelhátraléka. Az árfolyamrögzítést 2011. december 31-ig lehet kérni.

A törlesztő részletben jelentkező különbséget forint jelzáloghitellé alakítják a bankok - ennek fedezete ugyanaz a lakóingatlan, mint a devizahitel esetében -, aminek a törlesztését 2015. január 1. után kell megkezdeni. Az úgynevezett gyűjtőszámlahitel háromhavonta tőkésíthető, három hónapos kamatperiódusra meghatározott ügyleti kamata a rögzített árfolyam alkalmazása alatt nem haladhatja meg a 3 havi Bubort, utána pedig a kapcsolódó devizakölcsön céljával azonos célra nyújtott forinthitel piaci kamatát.

A hitelbírálat során, valamint szerződésszerű teljesítés esetén a hitelező az ügyleti kamaton kívül egyéb járulékot és díjat nem érvényesíthet. A kabinet szándéka az, hogy a lakáshitelesek törlesztő részletei az árfolyamrögzítési lehetőség hároméves lejárta után legfeljebb 15 százalékkal emelkedjenek.

A rögzített törlesztési árfolyamot választó devizahitelesek szerződését közjegyzői okiratba kell foglalni. A közjegyzői díjat a kormány minden bankra egységesen fix áron kívánja szabályozni, a megszokott díj töredékét kitevő összegben; a pontos összeget a legkésőbb jövő héten életbe lépő miniszteri rendelet határozza meg.

Az árfolyamrögzítést a pénzügyi vállalkozásoknál is igényelni lehet. A programban mindenki részt vehet, akinek jelzáloghitele van, és megfelel a feltételeknek (például nincs 90 napi késedelemben), függetlenül attól, hogy lakáscélú vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt vett fel. Az árfolyamrögzítési lehetőség az életbiztosítási vagy lakás-előtakarékossági szerződéssel kombinált devizakölcsönökből eredő tartozásokra is kiterjed.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitel-adósok döntésének segítésére. A felügyelet azt tanácsolja, hogy használja mindenki az árfolyamkalkulátort, nézze meg, hogy számára mekkora tehernövekedést jelent az árfolyamváltozás, és lehetőleg csatlakozzon a programhoz, mert a legrosszabb forgatókönyv az, ha valaki kikerül a rendszerből, s elindul ellene a végrehajtási folyamat.