Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A késedelmesen kiutalt összegek után akkor is járhat késedelmi kamat az adózónak, ha az adóhatóság már kirótta a bírságot, de a kiutalás még tovább csúszik - magyarázta a Crowse FST az EB júliusi ítéletét.

A kérdés egy magyar gabonakereskedő több millió forintos áfa-visszatérítésével kapcsolatban merült fel. Az évekig elhúzódó ellenőrzés során a cég több alkalommal elmulasztotta az iratátadási határidőt, ezért a NAV bírsággal sújtotta a vállalatot. Mivel a társaság nem jutott hozzá az őt megillető összeghez, késedelmi kamat megfizetését követelte az adóhatóságtól, de az megtagadta annak a megfizetését, mondván, a késedelmes adatszolgáltatással az adózó is hátráltatta az összeg kifizetését.

Az döntés kapcsán figyelmeztették a cégeket, hogy csak akkor kezdjék meg a kiutalás kérelmezését, amikor már minden szükséges irat rendelkezésre áll. Ha az adózó nem tudja az adóhatóság által bekért iratokat teljes körűen bemutatni, a NAV már rövid várakozás után is bírságolhat, melynek mértéke az igényelt összeg 50 százalékáig terjedhet. (Ismert nevekkel bővült a NAV szégyenlistája - mutatjuk kikkel.)

Eddig is járt kamat a késedelmesen utalt összegek után, amennyiben a visszaigényelt összeg minimum 70 százaléka jogos volt és a kifizetést nem az adózó tevékenysége akadályozta. A NAV ez ellen úgy védekezett, hogy nagy mennyiségű iratot kért be 3 napos határidővel, melynek letelte után egyből bírságolt, így a vállalatoknak már nem volt lehetőségük késedelmi kamat igénylésére.