Váratlanul terjesztett energetikai törvényeket módosító javaslatot a parlament elé az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság, illetve annak elnöke, Balsai István. A zárószavazás előtt, az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényt módosító javaslathoz érkezett indítvány lényeges energetikai szabályozásváltozásokat indítványoz.

A javaslat egy része az indoklás szerint a szervezett földgázpiac szabályait pontosítja a földgázellátásról szóló törvény (GET) módosításával. A dokumentum ezzel - a tavaly nyár óta működő, a Mavir Zrt. leányvállalata a HUPX Zrt. által működtetett áramtőzsde - mintájára (illetve annak gyakorlati tapasztalatai alapján) pontosítja a szervezett földgázpiac, azaz a gáztőzsde fogalmát.

A módosító szerint e börzén földgáz, kapacitás, kiegyensúlyozó földgáz vételére és eladására irányuló ügylet köthető. A javaslat egyben részletszabályokat fogalmaz meg a gáztőzsde működésével kapcsolatban, megfogalmazása szerint a szervezett földgázpiacot a rendszerirányító tulajdonában lévő szervezett villamoseneriga-piaci engedélyes működteti - a leírás a Magyar Villamos Művek Zrt.-re (MVM) illik, amely társaság nemrégiben lépett ki a gázpiacra a stratégiai tartalékokból felszabadított gázmennyiség, illetve határkeresztező kapacitások lekötésének lehetőségével. A gáztőzsdét működtető társaságnak július végéig kell engedélykérelmet benyújtania Magyar Energia Hivatalhoz, a gáztőzsdei kereskedésnek a javaslat szerint legkésőbb 2013. január elsejétől el kell indulnia. A gáztőzsdét működtető társaság részvényei (illetve azoknak egy része) a megtérülést követően eladható lesz. A törvénymódosítás hatálybalépésekor emellett 10 százalékos tulajdonrészt kell vételre felajánlani a földgázszállítási engedéllyel rendelkező társaságoknak (azaz jelenleg a Molhoz tartozó FGSZ Zrt.-nek, illetve az MVM-csoport tagjaként az OVIT Zrt.-nek).

A módosító emellett rendelkezik a távhőtermeléshez kötődő, kapcsoltan hőt és áramot termelő, fosszilis alapú erőművek támogatásáról is. A kötelező átvétel (kát) rendszer átalakítása régóta napirenden van, a korábbi információk szerint júliustól nem jár a gáz alapú kapcsolt termelőknek támogatás. A mostani módosítás az 50 megawatt névleges teljesítmény alatti erőművek számára egy kapcsolt mérlegkört hozna létre július elsejétől, emellett rendelkezik egy úgynevezett kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj bevezetéséről (a Vértesi Erőművet támogató szénfillér, azaz szénipari szerkezetátalakítási támogatáshoz hasonlóan), amelyet a rendszerhasználati díjakba építene, kilowattóránként 1,2 forint értékben - azaz a kát-rendszerhez hasonlóan továbbra is az áramfogyasztók fizetnék a támogatást. Az új mérlegkör tagjai lehetnek azon termelők, amelyek július elsején a jelenlegi kát-mérlegkörbe tartoznak, illetve amelyeknek június 30-án hosszabbítanák, illetve július elsejétől megszüntetnék tagságát. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a kapcsoltan termelők számára a piaci értékesítésre való felkészülést szolgáló rendelkezéseket vezessenek be.

Kapcsolt termelők korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy az úgynevezett kapcsolt bizonyítvány mielőbbi bevezetése jelenthetne hosszú távon kiszámítható megoldást a szektorbeli szereplők számára, amely ezzel a távhőfogyasztók költségeinek csökkenését is hozhatja véleményük szerint. A "kapcsolt fillér" bevezetése mindezek mellett európai uniós tiltott támogatási eljárást is eredményezhet, amennyiben azt a szénfillérhez hasonlóan ítéli meg a közösség.