Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint az elmúlt évekhez hasonlóan vidéken teltház van elsősorban vízparti, illetve wellness- és gyógyszállodákban, amelyek családoknak nyújtanak pihenési lehetőséget. Kiemelkedő foglaltságot jegyeznek egész augusztusban a budapesti szállodák is, amelyek az államalapítás ünnepének hétvégéjén minden kategóriában telt házzal üzemelnek.

Hozzátette: Budapesten az ünnepnek nincs szerepe a szállodák üzletmenetében, ugyanis a vendégek bő 90 százaléka külföldről érkezik, és nekik augusztus 20. nem munkaszüneti nap. Ennek ellenére a fővárosban is teltház körüli foglaltságra számítanak a szállodák a hosszú hétvégén.

Ez magyarázható azzal, hogy Budapest iránt az elmúlt években egyre erősödő kereslet 2015-ben tovább nőtt. A korábban nem főszezonnak tekinthető júliusban is 75-80 százalék körüli volt a hotelek foglaltsága, és augusztusban - a budapesti szállodáktól kapott tájékoztatás szerint - még ennél is jobb, 80-85 százalék körüli kihasználtságot várnak. Ezen a hétvégén lesz egyébként az Ironman Budapest nemzetközi triatlonverseny is, ami ugyancsak hozzájárul az erős kereslethez - tette hozzá a főtitkár.

Erre készüljön az utakon

Az augusztus 20-ai ünnep miatt már augusztus 19-én, szerda - azaz ma - délután rendkívül erős forgalomra lehet számítani az M7-es autópályán Balaton felé. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte: várható, hogy akár 3500 jármű halad majd óránként a tó felé a gyorsforgalmi úton. Ilyenkor, ha baleset vagy bármilyen egyéb rendkívüli esemény történik, akkor rövid időn belül több km-es torlódás is kialakulhat. Ha nincs rendkívüli esemény, akkor a telített autópályán a sebesség 90 kilométer/óra alá csökkenhet le, ami a Balatonhoz való lejutás idejét 15-20 perccel növeli meg.

Augusztus 23-án, vasárnap a főváros felé hasonlóan telített sávokra készüljenek az autósok. A járművek száma óránként elérheti a 4000-et is. A vasárnapi hazaindulás forgalmi szempontból optimális időpontja nehezen határozható meg, a 12-14 óra előtti indulás a legjobb, ugyanis a tapasztalat az, hogy a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a járműmozgás.

Mindezek alapján a közútkezelő nem javasolja, hogy Budapestről a Balatonra szerdán 14 és 20 óra között vagy csütörtökön 8 és 13 óra között, továbbá Balatonról Budapestre vasárnap 14 és 22 óra között induljanak el. Kerüljék a csúcsidőszakokat, ha erre nincsen lehetőségük, akkor számoljanak hosszabb menetidővel. (Persze kérdés, hogy a nem éppen nyárias időjárás miatt hányan mondanak le végül arról, hogy a Balaton mellett töltsék a hosszú hétvégét. A szerk.) A Magyar Közút kéri a közlekedőket, hogy indulás előtt mindenképp tájékozódjanak a forgalmi helyzetről, például a www.utinform.hu-n.

Erre készüljön a boltokban

A penzcentrum.hu információi szerint a boltok nyitva tartása az alábbiak szerint alakul a következő napokban:

Augusztus 19-én, szerdán a boltok a szokásos rendben várják a vevőket, a hipermarketek este 10-kor zárnak, a plázák boltjai általában 8-ig, 9-ig tartanak nyitva.

Augusztus 20-án, csütörtökön a legtöbb bolt zárva tart. Csak néhány kisboltban, virágboltban, illetve a benzinkutaknál vásárolhatunk.

Augusztus 21-én pénteken a boltok a szokásos hétköznapi rend szerint tartanak nyitva. Több plázában este 10-ig is várják a vevőket.

Augusztus 22-én, szombaton a megszokott szombati nyitva tartás lesz érvényben. Érdemes figyelni arra, hogy lehetnek olyan kisboltok, szaküzletek, amelyek nem nyitnak ki a hétvégén.

Augusztus 23-án vasárnap a lassan megszokottá váló vasárnapi zárva tartás az út. Néhány üzlettől eltekintve - amelyek most, például az iskolakezdésre időzítve használják ki a nyitva tartás lehetőségét - szinte minden zárva tart majd.