Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a júniusi külkereskedelmi forgalom adatait, és megjelenik az államháztartás július végi adatairól szóló gyorstájékoztató.

Májusban az export euróban kifejezett értéke 29,5 az importé 31,4 százalékkal nőtt, a passzívum 95 millió euró volt, az egyenleg 166 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Májusban a kivitel volumene 11,6 százalékkal, a behozatalé 6,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, áprilishoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,1 százalékkal nőtt, az importé 2,7 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 24,3 százalékkal, a behozatalban 31,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,7 százalékkal romlott.

A forint árfolyama az euróhoz mérten 8,6 százalékkal, a dollárral szemben 25 százalékkal gyengült.

Júniusban 155,3 milliárd forint volt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének hiánya, ezzel a fél év végéig felhalmozott deficit 2892,3 milliárd forintra nőtt, ami az egész évre előirányzott 3152,7 milliárd forintos hiány 91,7 százaléka. Június végéig a központi költségvetés 3040,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 26,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok viszont 175,2 milliárd forintos többletet értek el. Június végéig a központi alrendszer bevételei az előző év azonos időszakához képest 2783,6 milliárd forinttal, 23,9 százalékkal nagyobb összeget értek el, a kiadások 3971,4 milliárd forinttal, 29,8 százalékkal nőttek.

Minden szem az árcédulákon

Kedden a fogyasztói árak júliusi alakulását közli a KSH. Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 11,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,5 százalékkal nőttek. Az éves maginfláció 13,8 százalékos volt.

Pénteken a júniusi ipari termelés második becslését publikálja a KSH. Első becslés alapján az ipari termelés volumene 2022 júniusában 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva júniusban a termelés 4,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 0,6 százalékkal nőtt júniusban - írta az MTI.