Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a márciusi ipari termelés első becslését. Februárban az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett. Januárban 6,9 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az év első két hónapjában a termelés 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Szerdán teszi közzé a KSH az infláció áprilisi adatát. Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a legnagyobb mértékben a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak. Az első negyedévben is 2,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest.

Csütörtökön jelenik meg a külkereskedelmi forgalom márciusi adatának első becslése. Februárban az export euróban kifejezett értéke 5,2, az importé 4,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A külkereskedelmi aktívum 75 millió euróval nőtt tavaly februárhoz képest. Az április 9-én kiadott első becslés valamivel alacsonyabb, 5,0 százalékos export és 4,5 százalékos importnövekedést jelzett. Az egyenleg 3 millió euróval lett nagyobb, és elérte a 841 millió eurót, ami tavaly szeptember óta a legtöbb.

Szintén csütörtökön közli a KSH a kereskedelmi szálláshelyek márciusi és első negyedéves forgalmának adatait. Februárban a külföldi vendégek száma 6,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 7,4 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek száma 10,4, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 10,7 százalékkal emelkedett. Összességében 8,5 százalékkal több vendég 9,0 százalékkal több éjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken.

Pénteken a mezőgazdasági termelői árak és az építőipari termelés márciusi alakulásáról is közöl statisztikát a KSH. Az építőipari termelés volumene februárban 26,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a kiugró januári 43,2 százalék után. Az épületek építésének volumene 19,8, az egyéb építményeké 40,1 százalékkal nőtt. Az előző havihoz mérten az építőipar termelése 5,0 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított index szerint. Az év első két hónapjában az építőipari termelés 33,5 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene február végén 92,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.