A KSH november 14-én közölt első becslése szerint 3,6 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a második negyedévi 3,3 százalék után. A naptárhatás kiszűrésével 3,8 százalékos volt az éves növekedés. Az előző negyedévhez mérve 0,8 százalékos volt a GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedése az előző negyedévi 0,9 és az első negyedévi 1,3 százalék után - emlékeztet az MTI.

A harmadik negyedévi növekedéshez a piaci szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben, jelentősen segített az építőipar is, míg a mezőgazdaság teljesítménye fékezte a növekedést. Éppen a második becslésből derül majd ki pontosan, vajon melyik ágazat milyen mértékben járult hozzá a gazdasági növekedéshez. (Egyedülálló modellel hasítana Magyarország - ezt már senki sem gondolja komolyan?)

Az idei első három negyedévben a nyers adat 3,7 százalékos GDP-növekedést mutat, a naptárhatástól, illetve a naptárhatástól és szezonálisan is kiigazított index pedig egyaránt 3,8-3,8 százalékot.

Piaci elemzők szerint az év utolsó negyedében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet és az év egészében 4 százalékot megközelítő gazdasági növekedést prognosztizálnak, ami alig marad el a 4,1 százalékos kormányzati várakozástól.