A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a pénzügyi piacok fejlődése, az összetettebb befektetési termékek miatt egy korszerűsített, az új kihívásoknak jobban megfelelő, megújított szabályrendszer kialakítása vált szükségessé. Az elfogadott jogszabály biztosítja az uniós, úgynevezett MiFID II. irányelv hazai jogba történő átültetését is. Az irányelv elsődlegesen a befektetési szolgáltatásnyújtásra és a pénzügyi eszközökkel való kereskedésre vonatkozó szabályokat szigorítja.

A változások egyrészt a jelenleg hatályos rendelkezések szigorításaként jelennek meg, például befektető-védelem terén erősödnek a befektetési tanácsadásra és portfoliókezelésre vonatkozó rendelkezések, és tovább bővülnek az ügyfelek tájékoztatását érintő szabályok. A független tanácsadásra is új intézkedések vonatkoznak, szigorúbb lett az ösztönzők elfogadásának szabályozása.

Az új előírások érintik a befektetési szolgáltatásnyújtás egyes elemeit, a befektetési vállalkozások és a kereskedési helyszínek szervezeti és üzletviteli követelményeit.

Az NGM közölte, hogy a törvény megerősítette a befektetési vállalkozások vezető testületére vonatkozó rendelkezéseket is. A jövőben kibővül a pénzügyi eszközök listája az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységeivel, s így az ezen egységekkel folytatott kereskedésre is a befektetési szolgáltatásnyújtást érintő szabályok lesznek irányadóak.

A kereskedés kapcsán központi cél, hogy minden szervezett kereskedés szabályozott kereskedési helyszíneken - egyenlő feltételek mellett - történjen, és ennek érdekében új elemként jelenik meg a kis- és közepes vállalkozások növekedését előmozdító kereskedési helyszínek létrehozatalának lehetősége.