A Hivatalos Értesítő pénteki számában jelent meg az MNB új szervezeti felépítése, amiből kiderült, hogy Nagy Márton már nem felel a pénzügyi stabilitásért, ám megmarad a hitelezésért és monetáris politikáért alelnökeként - írta a Portfolio.hu. A hírt a Reuters hírügynökség szúrta ki hétfő reggel.

Ezzel párhuzamosan a forint kissé gyengült az euróval szemben: a hajnali 309-es szinthez képest 70 fillérrel feljebb ugrott - márpedig más érdemi hír ma nem érkezett.

A pénteken megjelent, de február 21-től hatályos MNB utasítás - amely a jegybank szervezeti és működési szabályzatáról szól - változása szerint a pénzügyi stabilitási feladatok közvetlenül az MNB elnökéhez kerültek, a Makroprudenciáls politikáért felelős ügyvezető igazgató feladatkörébe.

Az MNB szervezeti ábráján jól látszik a változás. A lényeg, hogy a pénzügyi stabilitással kapcsolatos feladatok kikerülnek Nagy Márton alelnök felelőssége közül és közvetlenül Matolcsy György jegybankelnök alá kerülnek egy új ügyvezető igazgatósághoz, a Makroprudenciáls politikáért felelős ügyvezető alá.

Nagy Márton vélt háttérbe szorulásáról egy hete írt a 24.hu, a cikk szerint az elnök "megrendszabályozza", sőt akár az is lehet, hogy "ejti" azt az embert, akit sokan a jegybank szakmai irányítójának tartanak. Az írás megjelenése után az MNB közleményben reagált, amelyben "határozottan cáfolja és visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint az MNB vezetése nem egységes".

Majd a múlt szerdán - sokak szerint váratlanul - Nagy Márton lemondott a jegybank többségi tulajdonában lévő BÉT elnöki posztjáról (ahová 2015 decemberében nevezték ki). Az indoklás szerint az MNB képviselőjének napi szintű részvételére a tőzsde élén már nincs szükség, illetve Nagy tervezetten mondott le a BÉT elnöki posztjáról.