Tájékoztató az Erste Bank tulajdonrészének megvásárlásról címmel hívott össze sajtótájékoztatót Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtök 11 órára.

Az Erste Bank Zrt. 15 százalékos részedésnek állami megvásárlását még tavaly februárban jelentették meg az ügylat lezárását 2015 nyarára ígérték. Az ügylet hónapokon keresztül húzódott, a mostani tervek szerint júniusra lehet meg az ügylet zárása.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsa már  szerdán jóváhagyta, hogy az EBRD 15 százalékos részesedést vásároljon az Erste Bank Hungary Zrt.-ben. Így az osztrák anyabank mellett a magyar állam és a EBRD egyszerre lép be  a tulajdonosok közzé.

Az EBRD elnöke, Sir Suma Chakrabarti tavaly februárban írt alá Budapesten több elemből álló memorandumot Orbán Viktor miniszterelnökkel és Andreas Treichllel, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatójával. E memorandum tartalmazta azt a tervet is - a magyarországi bankadó csökkentése mellett -, hogy a magyar állam és az EBRD 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungaryban.