Olli Rehn bizottsági alelnök, gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos (képünkön) május elején arról tájékoztatott, hogy a testület az eljárás megszüntetését javasolhatja Lettország, Litvánia és Románia esetében, Magyarország, illetve Olaszország esetében ehhez további intézkedéseket tartott szükségesnek. A végső döntést a kérdésben - a bizottság javaslata alapján - az európai pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) hozza meg, június végi ülésén.

Az Európai Bizottság ma évenkénti, országspecifikus gazdaságpolitikai javaslatait is közzéteszi. Magyarország ellen 2004 óta van érvényben túlzottdeficit-eljárás. Londoni elemzők szerint valószínűsíthető, hogy hazánk kikerül az edp-ből.

Az elhúzódó eljárás eredményeként az Ecofin tavaly a Magyarországnak járó kohéziós források egy részének felfüggesztését javasolta. A költségvetési egyenlegjavító intézkedések hatására végül a tanács a felfüggesztés eltörlése mellett döntött.

A kormány ezután intézkedéscsomaggal válaszolt arra a brüsszeli prognózisra, amely szerint sem idén, sem jövőre nem süllyed GDP-arányosan 3 százalék alá az államháztartási hiány, majd ezt a háromlépcsős pakkot a számításaink szerint tízmilliárd forintnál kevesebb bevételt ígérő reklámadóval fejelték meg, amit alapvetően a két országos kereskedelmi tévécsatornának kellene befizetnie.

Jelenleg az Európai Unió 27 tagállama közül 20 ellen folyik túlzottdeficit-eljárás. Arról, hogy Brüsszel vajon kettős mércét alkalmaz-e a tagországokkal szemben, korábbi elemzésünk itt olvasható.