Az egészségpénztárak tagjai évente mintegy 60 milliárd forintot költenek pénztári befizetésükből egészségügyi kiadásokra (vényköteles és nem vényköteles gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre, privát orvosi ellátásra, fogászati ellátásra) ennek kétharmada, hozzávetőleg 30-40 milliárd forint csapódik le a patikákban - mondta Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.

A cafeteria rendszer átalakításával az egészségpénztárba befizetett munkáltatói hozzájárulás 2017 január elsejétől kiesik a kedvezményezett adósávból - eddig 200 ezer forintig 34,5 százalék volt, afölött 49,9 százalék, ez a kedvezményes limit eltűnik a rendszerből - , s kérdés, hogy az új terhek mellett a munkáltatók továbbra is támogatják-e ezen a módon a dolgozókat, ha pedig nem, akkor vajon az egyéni befizetések pótolják-e a hiányt.

Jelenleg a patikai forgalom 6-8 százaléka származik egészségpénztári kártyás vásárlásokból. Sohajda Attila, az MGYK alelnöke szerint a cafeteria változása jobb esetben 10, rosszabb forgatókönyvnél 20 milliárdos kiesést hozhat a patikákban, ami egyfelől az egészségpénztári kártyákkal vásárolható termékkör kiszélesítésével, garantált minőségű étrend-kiegészítők bevonásával és a termék szerinti elszámolás helyett az egészségügyi szolgáltatóval történő elszámolásra váltással kompenzálnának.

Garantált minőség, kölcsönhatás adatbázis

Az MGYK elnöke, Hankó Zoltán elmondta, az egészségpénztári kártyával fizethető termékkörbe terveik szerint azok az étrendkiegészítők lesznek bevonhatók, amelyeknek a gyártója garantálja, hogy a készítmény összetétele, minősége megfelel a tájékoztatónak és a termékminősítés mellett a patikák megfelelő szakmai kontrollt is biztosítanak a felhasználók felé. Ez Hankó szerint jelenleg egyáltalán nincs így, az étrend-kiegészítők leírásait nem validálták

Egy olyan adatbázis kialakításán is dolgoznak, amely az étrendkiegészítők és a gyógyszerek kölcsönhatásairól informál. Az így minősített étrend-kiegészítőket, tápszereket egészségpénztári kártyára csak a patikákban lehet majd megvásárolni.

Mivel több száz ezer ember egészsége a tét, a cafeteria változás miatti károk csökkentése mellett az MGYK és az ÖPOSZ közösen az új cafeteria rendszer korrekciójára kéri a kormányt. A két szervezet hosszú távú együttműködése a szervezetek tagjainak érdekképviselete mellett a lakosság egészségi állapotának javítását, az egészségtudatos szemlélet terjesztését célozza - hangsúlyozta az MGYK elnöke.