Számos gyorsan elvégezhető és gyakorlatcentrikus felnőttképzésre lehet beiratkozni, ráadásul augusztus végéig még olcsóbban tehetik ezt meg a jelentkezők. Azért is érdemes átgondolni, ki milyen irányban folytatja tanulmányait, mert miközben az elmúlt évek a diplomaszerzési kényszerről szóltak, rengeteg friss diplomás tapasztalat hiányában hiába várta, hogy életet első munkahelyére felvegyék. Sok pozíció betöltéséhez azonban nem szükséges a felsőfokú végzettség.

"Az OKJ-s képzések előnye, hogy célratörően és gyakorlatközpontúan lehet az ismereteket elsajátítani. Az érettségi bizonyítvány mellé munkakeresés előtt mindenképpen érdemes valamilyen eladható szaktudást is párosítani, hiszen a munkaerőpiacra lépők így jelentősen növelhetik az esélyeiket egy-egy jól fizető állás megszerzésére" - mondta el Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója. Az OKJ-s képzések lehetőséget adnak arra, hogy nem diplomás munkaerőként a diák megszerezze ezt az első munkatapasztalatot, mellyel később könnyebb dolga lesz a munkaerőpiacon. Sőt bizonyos OKJ-s képzések kifejezetten keresett, átlagon felüli fizetéssel járó szakmákra készítenek fel.

A közgazdasági képzések tipikusan ilyenek: az emelt szintű társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó vagy a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam például érettségivel is megkezdhető. A Perfekt Zrt. tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy az érettségivel elvégzett OKJ-s tanfolyamok megtöbbszörözik a sikeres elhelyezkedés esélyeit. Ráadásul egy későbbi felvételi során még plusz pontokat is jelentenek a szakirányú karrierépítésben, így azok számára is optimális megoldást nyújtanak, akik később mégis felvételiznének.

Érdemes azonban gyorsan választani és jelentkezni az OKJ-s tanfolyamokra, a szeptemberben bevezetendő új szabályozás szerint ugyanis hosszabb ideig tartanak majd a képzések és emiatt többet is kell fizetni értük.

Most akkor megéri az OKJ-s képzés vagy sem?

Eddig ugyanis a szakemberek szerint nem jött be az oktatási kormányzat terve, hogy az OKJ képzései felé terelje a felnőttképzés és felsőoktatás iránt érdeklődő hallgatókat − legalábbis eddig, van olyan intézmény, ahol ötödével csökkent a jelentkezők száma − mondta a Napi Gazdaságnak több felnőttképzési intézmény igazgatója (Napi Gazdaság, 2013. július 10.)

Az okj-s képzések listája idén a tavalyi nagyjából 1300 szakról 630 körülire zsugorodott, bár a kormány célja, hogy a gyakorlatorientált, rövid ciklusú okj-s tanfolyamokon részt vevők számának növelése hozzájáruljon azon EU-stratégiához, amely célul tűzte a felsőfokú vagy annak megfelelő végzettséggel rendelkezők arányának növelését.

A "száműzött" szakok között vannak olyan elavult szakmák, amelyeket az elmúlt években már szinte senki sem keresett, de van egy-két népszerűbb is: például a pedagógiai asszisztens, amely önálló képzésként már nem található meg, csak a pedagógiai és családsegítő szak részeként. Utóbbi kettő között a különbség jelentős, jelenleg ugyanis a pedagógiai asszisztens végzettség 6-7 hónap alatt megszerezhető, a pedagógiai és családsegítő szakképesítésnél azonban a minimális óraszám 960, ami nagyjából három év. Ez automatikusan a képzés árát is megtöbbszörözi.