Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyértelmű sikerként számolt be a kormánymédia Szijjártó Péter keddi, taskenti útjáról, amelyen Abdulaziz Kamilov üzbég külügyminiszterrel is találkozott. Ehhez képest furcsának tűnik, hogy a Népszava információi szerint a látogatást követően menesztették posztjáról Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Oroszország, Kelet-Európa és Közép-Ázsia főosztályának vezetőjét, Kudrjavcev Jenőt.

A lap úgy tudja, az út jelentőségéhez képest a diplomatának jelentéktelen ügy miatt kellett távoznia. Ő volt a felelős - a két ország gazdasági-, diplomáciai kapcsolatait, a vitás, megoldatlan ügyeket összegző - miniszteri felkészítő anyag tartalmáért, és ezzel nem volt elégedett a miniszter. A lap információi szerint Kudrjavcevnek azért kellett távoznia, mert az üzbég fél felvetett egy olyan témát is, amiről a felkészítő nem tartalmazott információt. A Népszava szerint azt egyelőre nem tudni, hogy a menesztett "veterán vezető" marad-e a külügyminisztérium állományában más beosztásban.

Emellett szintén egy hiba miatt váltották le Szilágyi Balázst is, aki a visegrádi együttműködés és Közép-Európa főosztályt vezette - neki ráadásul a minisztériumból is távoznia kellett.

Korábban a Hableány turistahajó tavaly májusi katasztrófáját követően menesztették Sipos Sándort a Leggyorsabban fejlődő gazdaságok főosztályának éléről - ide tartozik Dél-Korea is -, az ok ebben az esetben egy Szijjártó Péter által nem megfelelő minőségűnek tartott kommunikációs felkészítő volt.

A Népszava szerint a cikkben megemlített eseteket a lap forrásai jelentéktelen hibáknak minősítették, a magyar diplomáciát, magyar érdekeket egyik esetben sem érte kár. Ugyanakkor az eljárással sikerült elérni, hogy a külügyi vezetők körében eluralkodott a félelem, attól tartanak, hogy a legapróbb hiba miatt is derékba törhet a külügyi karrierjük, ami pedig a szakmai munka minőségét veszélyezteti.

Az ügyben a lap megkereste a minisztériumot, de péntek estig nem válaszoltak.