A magyar kórházak év elejétől számítva alatt összesen 17 milliárddal növelték kifizetetlen számláik összegét, így július végére összesen 30,1 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóknak. Júniushoz képest 1,7 milliárd forint a növekedés amit részben a nyár, részben a gazdálkodási szigor magyarázhat. Ha marad a jelenlegi növekedési ütem, év végére 25 milliárd forint alatt maradhat az idei gyarapodás, ami már közelít Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elvárásaihoz, aki korábban 20 milliárdos éves növekedést tartott elfogadhatónak.

A legnagyobb adós változatlanul a Honvédkórház csaknem 3 milliárd forinttal, ám hosszú idő után először szinte változatlan maradt az intézmény adósságállománya június vége és július vége között, pontosabban mindössze 10 millió forint volt a növekedés.

A Debreceni Egyetem tartozása júniusról júliusra 267 millió forintról 1,14 milliárdra ugrott, ám ezt igazából Kenézy Kórház  június végi 752 milliós adósságának átvétele okozta.

A Gottsegen György Kardiológiai Intézetben 111, az Egyesített Szent László Szent István kórházban 112 millióval gyarapodott a tartozás, az intézmények zömében azonban tízmilliós nagyságrendben, vagy egyáltalán nem duzzadt tovább a kifizetetlen számlák összege.

Az egymilliárd forintot összesen 7 intézményben haladta meg az aódsságállomány nagysága, a már említett Honvédkórház és a Debreceni Egyetem mellett a Szegedi Egyetem, a Péterfy Sándor utcai kórház, a Szent János kórház, a Békés megyei kórház és Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórház és rendelőintézet tartozott ebbe a körbe.

(Képünk illusztráció.)