Az államháztartás hiánya az szeptember végén - a végleges adatok 954,6 milliárd forint volt, ami 107 százaléka az egész évre tervezett 954,6 milliárd forintnak - mondta Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára. Tavalyhoz képest az államháztartás adóbevételei mintegy 500 milliárd forinttal magasabbak, ám az uniós támogatások visszatartása miatt a mégis magasabb a tavalyinál. Ezen a téren viszont látványos változás várható, hisz Brüsszel föloldotta a pénzstopot, amelynek következtében az év utolsó hónapjaiban komoly pénzeső hullhat a magyar államháztartásra - így a deficit akár százmilliárdos nagyságrendben is csökkenhet.

A ma az államkincstárba beérkezett 205 milliárdos utalás (a korábbi 13 milliárd után) már az októberi adatokat is javítani fogja. Még több száz milliárd forint érkezhet idén Brüsszelből, amelyek ütemezése a tárgyalásoktól függ - mondta a helyettes államtitkár. Az uniós pénzek beérkezése, vagy elmaradása az uniós elszámolásokból fontos hiánymutatót nem befolyásolják. Az pénzforgalmi hiányt viszont a beérkező pénzek jelentősen csökkenthetik - akár több száz milliárd forintos nagyságrenddel is.

A költségvetési bizottság a parlament mai ülésén a - kormány kérésére - benyújtott a 2015-ös költségvetés módosításához egy 25 milliárdos kiadásnövelő javaslatot, a kormány modern városok programjára. A fedezetet a megnövekedett adóbevételekből ellensúlyozzák, így az papíron sem lesz hiánynövelő javaslat. A döntés következtében már idén megkezdődhetnek az uniós forrásokból nem finanszírozható városi fejlesztések (útépítések) - mondta Adorján Richárd.

Az Eurostat ma publikálta az általa elfogadott tavalyi hiány- és adósságadatokat, amely szerint a tavalyi hiány 2,5 az államadósság 76,7 százaléka volt a GDP-nek. Mind a két adat jobb az eurózóna, illetve az EU-28 átlagánál. Az eurózónában átlagosan 2,6, a 28 tagállam átlagában a hiány 3 százalék volt. Miközben az államadósság az unióban emelkedő trendet mutat, Magyarország mind a két esetben javítani tudott Adorján szerint.