Komoly trendfordulót jelentett a tavalyi év az OTP Egészségpénztár életében. Miközben az egyéni tagok befizetései 36 százalékkal nőttek, a munkáltatói befizetések 41 százalékkal csökkentek.  A 2017-es 9,38 milliárd forintos összes befizetésből 5,6 milliárd az egyéni tagoktól, 3,7 milliárd pedig a munkáltatóktól érkezett.

Az egyéni befizetések összege 57 százalékkal haladta meg a munkáltatói hozzájárulások összegét, amire a pénztár 15 éves történetében még nem volt példa. A valaha volt legeredményesebb hónap a tavalyi december, amikor több mint 1,759 milliárd forint érkezett az egyénektől és a munkáltatóktól összesen - részletezte a számokat Studniczky Ferenc.

A csaknem 250 ezer tagot számláló OTP Egészségpénztárba az elmúlt évben több mint 17 ezren léptek be, a tagok átlagos havi befizetése 4200 forintot tett ki.

A felhasználásról az ügyvezető elmondta, gyógyászati segédeszközökre 1,9 milliárd, egészségügyi ellátásra 2,2 milliárd, gyógyszerekre 5 milliárd forintot fordítottak.

Kulcsszerepben az oktatás

A pénztár eredményeiben jelentős a szerepe a digitalizációnak. Népszerűvé vált a tavaly elindított elektronikus kártyás feltöltő rendszer, a befizetések több mint 10 százaléka, mintegy egymilliárd forint ezen az úton érkezett be. Az elfogadott 3 éves stratégiai tervben a digitalizáció mellett a kommunikációnak és az oktatásnak kulcsszerepet szántak, utóbbi szakmai hátterét a Budai Egészségközponttal (BEK) kötött stratégiai együttműködés biztosítja - mondta Studniczky Ferenc.

Ennek kertében a pénztártagok egészségtudatosságának fejlesztése a cél, a tagok korcsoportonként és egészségügyi területenként tájékozódhatnak egészségük megőrzésének, vagy helyreállításának módjairól. Ehhez a BEK írásos anyagai, tanácsai, youtube videói állnak rendelkezésre, melyekből az is kiderül, melyek azok az állapotok, amikor mindenképpen orvoshoz kell fordulniuk, és melyek, amikor saját maguk is segíthetnek az állapotukon.

A pénztár és a Budai Egészségközpont közötti együttműködés nem újkeletű, a most aláírt megállapodás mégis újszerű, része annak a 2017 tavaszán indult új filozófiának, amely az életmódjavítást és az egészségtudatos magatartás fejlesztését társadalmi felelősségvállalásként kezeli - tette hozzá Varga Péter Pál, a BEK főigazgatója.

Személyre szabott csomagokkal készülnek

Az elmúlt évet a BEK 6,7 milliárd forintos árbevétellel zárta, ez 1,2 milliárdos növekedés 2016-hoz képest, s hasonló növekedést várnak 2018-ra is. Miközben a vállalati szerződések 2,6 milliárdos árbevételt hoztak, az egészségpénztári forgalom nem érte el a 100 millió forintot, ami azt mutatja, hogy van keresnivaló ezen a piacon. Ugyanakkor a pénztárak számára piaci kényszer a tagok felé valamilyen többletszolgáltatás nyújtása, a kettő együtt ösztönözte a stratégiai megállapodást - fejtegette Varga Péter Pál.

A megállapodás keretében olyan oktató csomagokat tesznek elérhetővé első körben az OTP Egészségpénztári tagoknak, amelyek segítségével megőrizhetik, vagy visszaszerezhetik egészségüket. A gerinckontroll, a mozgásszervi csomag, a diabétesz program már elkészült, dolgoznak a munkahelyi stressz kezelését segítő, és a gasztroenterológai anyagokon is. A csomagok korcsoportos bontásban aktuálisan elvégzendő szűrésekre is felhívják az alkalmazók figyelmét.

A tagok a megfelelő informáltság birtokában saját kezükbe vehetik az egészségüket, emellett természetesen a programban szereplő ellátások a BEK szolgáltatásaiként megvásárolhatók -  mondta a modellről Varga Péter Pál.

Studniczky az OTP Öngondoskodási Index kutatási eredményeit idézve megjegyezte, a lakosság 45 százaléka szerint tanácsos kiegészíteni az állami egészségügyi ellátást a magánegészségügyben elérhető szolgáltatásokkal is.