A monetáris kondíciók szigorítása 2018 második feléig nem várható, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2019 végéig változatlan maradhat - kommentálta az MNB mai döntését Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

A szakértő szerint a tartósan laza hazai monetáris kondíciókat a nemzetközi környezet is támogathatja, mivel az inflációs nyomás hiányában és a vártnál lassabb növekedés miatt a Fed lassabb ütemben folytathatja a kamatemeléseket. Eközben idén decemberig folytatódik az ECB havi 60 milliárd euró összegű eszközvásárlási programja, jövőre feltehetően csak fokozatosan kivezet lesz, míg kamatemelésre a jövő év végéig nem lehet számítani. Ezalatt pedig a hazai kockázati felárak is tovább szűkülhetnek.

A jelenlegi kilátások alapján szeptemberben nem konvencionális monetáris lazításra kerülhet sor, például folytatódhat a három hónapos betétből való kiszorítás. Annak pedig egyre nagyobb az esélye, hogy a három hónapos betétet, mint irányadó monetáris eszközt az MNB lecseréli valami másra, ugyanis ez egyre jelentéktelenebb szerepet játszik - fogalmazott Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

E forgatókönyvet felülírhatják a nemzetközi porondon bekövetkező esetleges változások, szigorítások. Kérdés például, hogy a Fed folytatja-e a kamatemelést. A piac kíváncsi arra is, hogy mit lép az ECB, azaz visszafogja-e az eszközvásárlási programját, ami a monetáris feltételek szigorítását jelentené. Emellett a régión belül a lengyel jegybankárok között is volt, aki szigorításra utalt. Összességében a nemzetközi porondon inkább a szigorítás várható, miközben a magyar jegybank egyelőre a lazább feltételek irányába mozdulhat el - tette hozzá Németh.

A monetáris politika kiállása az alacsony kamatszint mellett (ameddig csak ez lehetséges a makrogazdasági környezet függvényében) változatlan. További nem-konvencionális intézkedések lehetségesek, bár a mozgástér ezen a területen is szűkült és egyelőre a jegybank által figyelt pénzpiaci paraméterek sem utalnak gyors változásra - véli Jobbágy Sándor, a CIB Bank Zrt. makroelemzője.