Az utóbbi napok forintgyengülése nem egyedi jelenség: múlt péntek óta együtt mozognak a régiós devizák, egyúttal a dollár is erősödik az euróhoz képest – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy háttérbeszélgetésen a Magyar Nemzet beszámolója szerint.

A globális folyamatot a pénteken publikált, a vártnál magasabb amerikai inflációs adat indította el, és hétfőn még rá is erősített, hogy erősödnek a recessziós várakozások is az amerikai gazdaságban. A befektetők megijedtek, szinte minden eszközben eladásba kezdtek, és a pénzt dollárba menekítették.

A folyamat a forintot sem kímélte.

A folyamatokat az igen magas energia- és gabonaárak is fűtik, azok pedig az orosz–ukrán háborúnak tulajdoníthatók. Az orosz-ukrán háború nélkül vélhetően már tetőzött volna az infláció, ezért döntő szerepe van annak, hogy meddig tarthat a konfliktus - véli a miniszter.

A háború elhúzódása esetén is tetőzhet korábban az infláció, hisz egy idő után, ha nem emelkednek tovább az energia- és gabonaárak, a bázishatás révén csökkenni kezdenek az inflációs adatok.

Magyarországon az infláció 80 százalékban a külső, világpiaci hatásoknak köszönhető - mondta Nagy Márton.

A miniszter szerint a költségvetési kiigazítás most zajlik, hatása még nem tudott mutatkozni a jelenlegi turbulens piaci helyzetben. A folyó fizetési mérleg hiánya pedig arra vezethető vissza, hogy egyrészt magas a beruházási ráta, másrészt magasak az energiaárak.

Ha kedvezőbbé válik a külső környezet, a forint nemcsak stabilizálódhat, hanem jelentősen erősödhet is, és különösen ha véget ér az orosz–ukrán háború, hisz ekkor beindulnak a gazdaság öntisztító mechanizmusai - fogalmazott a miniszter.