Április 8-án - azaz hétfőn - bocsátotta ki a legújabb emlékérméit a Magyar Nemzeti Bank.

Az Eötvös Loránd halálának 100. évfordulójára készült érméket Szanyi Borbála művész tervezte. Az ezüstből készített érme névértéke 10 ezer forint, a színesfém változaté pedig 2 ezer forint. Mindkettőből 5 ezer darabot gyárthatnak.

Mi van rajta?

Az emlékérmék előlapján, a középmezőben az Eötvös Collegium épülete Ménesi út felőli részlete szerepel. Az emlékérme jobb oldali szélén, körvonallal határolt félköriratban az "EÖTVÖS COLLEGIUM" felirat olvasható.

A hátlapon a középmezőben Eötvös Loránd mellképe található, háttérben - Eötvös Loránd kézírásával - a gravitációs vonzás térbeli változásának 4 jellemző mennyiségét leíró képletsorral. Az emlékérme szélén, bal oldalon, körvonallal határolt félköriratban az "EÖTVÖS LORÁND 1848-1919" felirat olvasható, jobb oldalon pedig Szanyi Borbála tervezőművész mesterjegye látható.

Nem érdemes velük fizetni

Bár a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát névértéken bárhol el kell azokat fogadni, de a nemesfém- és színesfém-tartalmuk, valamint a művészeti értékük miatt nem erre valók.

A jegybank szerint ráadásul kerülni kell az emlékérmékkel való fizetést, mert zavarja a normál pénzforgalmat. Az emlékérmék ugyanis - az egyedi kivitelezés és korlátozott példányszám mellett - pont azzal őrzik meg különleges értékközvetítő szerepüket, hogy nem vesznek részt a napi vásárlásokban.