Soha ennyi készpénz nem volt még a magyarok kezében, mint idén március végén – írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint márciusban további 408,4 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénz állománya, így jelenleg 8303,9 milliárdnyi bankjegyet halmozott fel a magyar lakosság és a vállalatok együttesen. Ez az összeg rendkívül nagy, ahogy a jegybank a közleményében meg is jegyezte: a forgalomban lévő készpénz átlagállománya kiugró mértékben nőtt a hónap során.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint márciusban 408,4 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány.

A jegybank ennél jobban a közleményben nem részletezte a kiugrás okait, de a VG-nek küldött válaszában az MNB leírta, hogy mitől nőhetett ilyen mértékben a készpénzállomány. Válaszukban azt írták: február 10. és március 11. között rendkívül dinamikusan, több mint 550 milliárd forinttal nőtt a hazai készpénzkereslet, amelyet március 16. után enyhe korrekció követett. A Magyar Nemzeti Bank szerint az erőteljes készpénzkereslet hátterében részben a februárban folyósított szociális transzferek, mint a 13. havi nyugdíj és a családi adóvisszatérítés egyszeri hatása, részben az orosz-ukrán háború kitörése kapcsán kezdetben tapasztalt gazdasági és társadalmi bizonytalanság állnak.

Az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus kitörése után jelentkező készpénzkeresleti sokk nem egyedi, a közép-kelet-európai régió valamennyi országában tapasztalható volt, hogy a lakosság nagyobb értékű készpénz felhalmozásába kezdett – írta a jegybank a VG-nek küldött válaszában.