A bizottság szerette volna meghallgatni Varga Mihály pénzügyminisztert a forint gyengüléséről, illetve annak költségvetési politikára gyakorolt hatásáról, a Pénzügyminisztérium azzal kapcsolatos terveiről, azonban ezt a pontot kormánypárti javaslatra végül levették a testület napirendjéről.

A testület a 2019-es költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok tárgyalása során hosszasan vitatkozott az otthonápolási díj esetleges felemeléséről. Végül az ellenzéki képviselők visszavonták ezzel kapcsolatos javaslatukat, miután a kormánypárti képviselők jelezték, ősszel olyan javaslatot dolgoznak ki, amely 2019. január elsejétől orvosolhatja a problémát - írta az MTI.

Varju László (DK), a bizottság elnöke úgy vélte, hogy a jövő évi infláció a törvényjavaslatban előre jelzett 2,7 százaléknál mindenképpen magasabb lesz, emiatt a büdzsé teljesítése is megkérdőjeleződik.

A PM államtitkára szerint a költségvetési törvény minőségét annak végrehajtása dönti el, megvalósul-e a tervezett hiány, illetve a munkanélküliségre, a munkavállalásra vonatkozó számok, a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzés. Az elmúlt években a költségvetési törvényekben előre jelzett makropálya teljesült, szinte rendre úgy alakult, ahogy az előrejelzésekben szerepelt.

Az otthonápolási díjjal kapcsolatban Bősz Anett (független) elmondta: az egész probléma rendezése mintegy 8 milliárd forintot igényelne, ráadásul több tízezer embert érintő fontos társadalmi problémát kezelne.

Banai Péter Benő megjegyezte: az áttételes hatások miatt az otthonápolási díj felemelése együttesen 40 milliárd forint kiadással járna, az ellenzéki javaslatban viszont nem jelölték meg ennek forrását. Atthonápolási alapdíjat több mint 23 ezren kapnak, emelt díjban mintegy 13 ezren, kiemeltben több mint 14 ezen részesülnek.

A testület ülését követő rövid tájékozatón Varju László elmondta: a 2019-es költségvetési törvényjavaslathoz az ellenzék 810 módosítót adott be, ebből egyetlen javaslatot sem támogatottak a kormánypárti képviselők. Ezzel együtt reményét fejezte ki, hogy ősszel olyan javaslat születik az otthonápolási díjról, amely komplex módon kezeli a gondokat.

Bősz Anett szerint a kérdésben az ellenzék kész a kompromisszumra, Mesterházy Attila (MSZP) pedig azt hangsúlyozta, hogy áttörték a "barikádokat", ez az ügy olyan fontos, hogy azt közösen lehet támogatni. Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint a díjat közelíteni kell a minimálbérhez. Csárdi Antal (LMP), a bizottság alelnöke pedig utalva a fideszes képviselők ígéretére az otthonápolásidíj-javaslatról azt mondta, ezzel akár új fejezet kezdődhet a parlamenti munkában.