Kilencvenezer forinttal drágább lesz a nyaralásunk, mint terveztük – idézi a Népszava Zsoltot, aki nyárra olasz utat tervez a családjával. Amikor a napilap sajtómunkásai meglepetten kérdezték, miért épp most, a rekord 400-as árfolyamnál vesz eurót, indulatos magyarázatba kezdett: – Amikor úgy két hete 370-ről 356 forintra visszament az euró, gondolkodtam, hogy beváltom a nyaralás árát, kétezer eurót, de akkor azt írták mindenütt, hogy még tovább erősödhet a forint, így gondoltam, várok még egy kicsit.

Aztán a múlt héten, amikor 380 fölé ment az árfolyam, megint vacilláltam, de a nemzeti bank kamatemelése után újra javult a helyzet, így ismét bizakodtam. Amikor viszont ma reggel megláttam, hogy már négyszáz forint az euró, úgy döntöttem, nem várok tovább. Inkább megkockáztatom, hogy bukom negyvenezret, ha nyárig visszamegy 380-ra, minthogy felmenjen 450-re, és akkor újabb százezerrel drágább lesz a kétezer euró.

A pénzváltók tapasztalatai szerint Zsolt esete egyelőre egyedi, ugyanis a forgalom nem volt magasabb egy átlagos hétfőnél. A Váci utca egyik pénzváltójának alkalmazottja úgy vélte, most a legtöbben kivárnak majd. Saját maga is inkább kérdésbe fogalmazta konklúzióját: – Ki tudja megmondani, hogy mi lesz még itt?

A vásárcsarnokban az egyik zöldséges hétfőn azt jósolta, hogy az import gyümölcsök ára biztosan el fog szállni. Ráadásul szerinte több gyümölcsnél már most meg kell fontolnia mennyit rendel, a narancsot vagy a citromot már mai árakon is nehéz eladni.

Az utazási irodáknál úgy vélik a következő hetek, hónapok döntik el, mennyien mondanak majd le a gyenge forint miatt a külföldi utazásról. Az is lehet, hogy csak olcsóbb szállást keresnek majd, mondjuk messzebb a tengertől, esetleg kisebb felszereltséggel vagy alapterülettel. De előfordulhat, hogy annyira megdrágul a külföldi nyaralás, hogy sokan inkább itthon maradnak: a gyenge forint idehaza is áremelkedést hoz majd vélhetően, de nem akkorát, mint a dollár- vagy euróárfolyamhoz viszonyítva.

Egy Kínával rendszeresen üzletelő műszaki nagykereskedő azt mondta: már volt olyan kiskereskedő vevője, aki érdeklődött, hogy mekkora áremelés várható a forint gyengülése miatt. A probléma nemcsak önmagában a forint-euró árfolyam ingadozás, hanem az is, hogy mindez váratlanul, nagyon rövid idő alatt történt. Ráadásul a beszerzéseit általában bankhitelből finanszírozza, márpedig a bizonytalanság miatt a bank jócskán emelni fog az áthidaló kölcsön díjtételein.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.