A jegybank és a kormány szorosan figyelemmel kíséri a gazdasági és pénzpiaci folyamatokat és így az árfolyam alakulását. Szükség esetén pedig minden rendelkezésre álló eszközt aktiválnak - tudta meg a Portfolio egy, a kormányzati egyeztetésekre rálátó forrástól. A kormány szerint az árfolyam jelenlegi szintjét nem indokolják a gazdasági fundamentumok.

A kormány kommunikációja szerint a szankciók visszaütnek a magyar gazdaságra is, ezzel függ össze a forint gyengülése. A forint hétfőn új történelmi mélypontra esett, az euróval szembeni árfolyama a 400-as szintet is megcsípte.

A kormány és a jegybank illetékesei garantálják a stabilitást, így az árfolyamban is. 

Ehhez minden eszközt bevetnek, és a mindenben tényleg minden benne van - tudták meg forrásuktól. Ez alapján nem nehéz elképzelni, hogy a magyar jegybank is beavatkozhat a devizapiacokon a forint gyengülésének megakadályozása érdekében. A piaci vélekedés szerint már ma is benn lehetett a devizapiacon az MNB intervenciós műveletekkel, hiszen ekkora gyengülés aligha volt tolerálható. (A lengyel és a cseh jegybank egyébként a napokban nyíltan jelezte, hogy interveniál a piacon a zloty és a korona érdekében, a magyar jegybank hagyományosan nem kommunikál erről.)

A mai információk alapján azonban a közeljövőben más eszközöket is bevethetnek. (Valószínűleg a short ügyletek drágítása jöhet még szóba a klasszikus eszközökön kívül, de a piaci működéstől látványosan eltérítő lépésekre valószínűleg nem kerül sor, hiszen az orosz tőkekorlátozó műveletek árnyékában ez rosszul venné ki magát.) A stabilitás fenntartása érdekében akcióterv kidolgozása is folyamatban van a gazdaság irányítói részéről.

Úgy tudják, hogy a miniszterelnök és a jegybankelnök pénteken egyeztetést folytattak a magyar gazdaságot ért fejlemények, szankciós következmények témájában, ezt követően pedig a kormány és a jegybank szakértői is leültek egymással, legutóbb hétfőn történt köztük ilyen egyeztetés.

A kormány ameddig csak lehet, a végsőkig elmegy annak a javaslatnak az elutasításában, amelyek Magyarország energiabiztonságát veszélyeztetik - jelezte a forrás. Az energiabiztonság kérdése ugyanis összefügg a gazdasági és pénzpiaci kérdésekkel.

Ha az energiabiztonságot érintő szankciók az asztalra kerülnek, akkor azt Magyarország ellenezni fogja - hívta fel a figyelmet. Ez a magyar eszközök befektetői megítélése szempontjából is fontos. Nem direkt módon, hanem indirekt módon cselekszik kormány, például nem engedi, hogy energiakrízis alakuljon ki Európában. Ha ugyanis ez kialakul a szankciók kiterjesztése nyomán, akkor forrásuk szerint fennáll az esélye annak, hogy egyszer csak kiszerkesztik Magyarországot a befektetők a kelet-közép-európai régióból.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.