Óriási euróárfolyamok vannak, gyakran a 320 forintot is túllépik, de ezzel kapcsolatban az MNB-nek nincs teendője - jelentette ki Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a rádióban.

Az MNB-nek törvényben rögzített kötelezettségei és céljai vannak, és nincs árfolyamcélja. Az árfolyam alakulása a Magyar Nemzeti Bankot hidegen hagyja - fogalmazott az alelnök.

Miután nincs árfolyamcél, az MNB nem mondja meg, hogy meddig mehet fel és le az euróárfolyam, mert hogyha azt csinálnák, már rögtön lenne árfolyamcéljuk. Ahhoz, hogy az árfolyam elmozduljon vagy erre, vagy arra, olyan őrült mértékű tartalékot kellene bármilyen banknak tartania, amit nem tudna. Nincs az a valutatartalék a földön, ami elegendő lenne ahhoz, hogy egy teljes világpiaccal, vagy egy európai piaccal szembemenjen egy ország - tette hozzá Gerhardt Ferenc.

Mi nem vagyunk kereskedelmi bank, mi amikor tervet készítünk, nem készítünk nyereségtervet. A jegybank büdzséje egy fikció. A nemzeti bankoknak nincs nyereségük, vagy veszteségük - mondta az alelnök.

Fotó forrása: Földi D. Attila / Napi