A globális gazdasági lassulásra hivatkozva rontotta előrejelzését a Merrill Lynch - tudósított a Bloomberg. A befektetési bank szerint a lengyel gazdaság az idénre várt 4,9 százalék után jövőre 1,8 százalékkal bővülhet, a cseh GDP-növekedési tempó 4,4 százalékról 2,1-re lassulhat, míg a magyar bruttó hazai termék a 2008-as, 1,1 százalékos gyarapodása 2 százalékos csökkenésbe válthat.

Júniusra a Merrill 4,25 zloty/eurós árfolyamot vár, míg a cseh koronából 26,5, a magyar forintból pedig 305 egységet kellhet adni egyetlen uniós devizáért. Ez azt jelenti, hogy a december 5-ei árfolyamokhoz képest a zloty több mint 9, a korona bő 3, a forint pedig 16,4 százalékot eshet. A bank prognózisa szerint nem ússza meg a gyengülést az orosz rubel és a török líra sem.

A bankközi devizapiac hazai szereplői képtelenségnek tartják a 305 forintos euróárfolyam-prognózist: a Napinak nyilatkozó kereskedők szerint nem is érdemes vele foglalkozni.

Valóban, mielőtt még túlzottan megijednénk a forintárfolyam-előrejelzés láttán, érdemes átnézni a közelmúlt Merrill-előrejelzéseit.

A bank meglehetősen sűrűn változtatja ugyanis magyarországi prognózisait. Október első felében a 2008-ra vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését 2,1 százalékról 1,8 százalékra vette vissza úgy, hogy 2009-re még mindig 1,4 százalékos bővülést várt, a korábbi 2,5 százalék helyett. Akkor - másfél héttel a meglepetésszerű, 300 bázispontos szigorítás előtt - a 2009 végére adott MNB-kamatelőrejelzését is egy teljes százalékponttal, 7,50 százalékról 6,50 százalékra csökkentette. Érvényben tartotta viszont azt a jóslatát, hogy 2008 végéig nem változik a prognózis kiadásakor érvényes 8,50 százalékos kamatszint, és 2009 első negyedében várható az első enyhítés.

A Merrill október második felében - alig valamivel a 3 százalékpontos kamatemelés előtt - azt közölte, hogy a török és a magyar deviza a valutaválság szélén van, a forint ugyanis addig több mint 30 százalékot veszített a dollárhoz képest a harmadik negyedév kezdete óta. (A Merrill szerint a valutaválság - a harmadik negyedév kezdetéhez viszonyítva- 25 százaléknál nagyobb árfolyamesést jelent úgy, hogy a leértékelődés üteme a 2008 júliusát megelőző 12 hónapban mértet legalább 10 százalékkal felülmúlja.)