Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén is 10 milliárd forintnál is többe kerülhetett a magyar adófizetőknek a lehetőség, hogy az ország Formula-1-es futamot rendezhetett. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatási szerződési felkerültek a kormányportálra, innen derült ki: Palkovics László minisztériuma összesen 12,5 milliárd forintot adott a Hungaroring Sport Zrt.-nek a 2018-as Nagy Futam rendezvény lebonyolítására, a Red Bull Air Race Világkupa budapesti futamának megrendezésére, és a Formula-1 Világbajnokság Magyar Nagydíj rendezői jogdíjának finanszírozására.

Még 2016-ban döntött úgy a kormány egy rendeletben, hogy 2018 és 2020 között is támogatni fogja a Red Bull Air Race versenyt, méghozzá évente 6 millió eurós (1,8 milliárd forint) költségtérítéssel. Már 2017-ben arról lehetett olvasni, hogy a mogyoródi Formula-1-es futam jogdíjára 10,5 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam. Ez pedig idén még drágább lehetett, mert a jogdíjat dollárban határozták meg, a forint pedig rengeteget gyengült a vezető devizákhoz képest.

Megéri?

Ilyen költségszint mellett egyébként az F1-es futam már úgy sem hoz annyit az országnak, mint amennyit fizetünk érte, hogy a rendezés egyre kisebb ütemben drágul a G7.hu számítása szerint. A kormány szerint viszont a 2026-ig érvényes szerződéssel rendelkező Magyar Nagydíj gazdasági hatása egyértelműen pozitív, tavaly 30 milliárd forintnyi gazdasági aktivitás valósult meg a mogyoródi F1-es hétvégén.

A kép forrása: MTI