Az akcióegység tagjai a munka világát érintő kedvezőtlen kormányzati döntések, az alkotmányos jogok elvesztése, a nyugdíj- és az érdekegyeztető rendszer totális szétverése ellen tiltakoznak - közölte a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ), amely az egyeztetés házigazdája volt.

A közlemény szerint az akcióegység hangolja majd össze a szeptember végi országos megmozdulásokat. Az akcióegységet Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének HTFSZ elnöke vezetésével operatív bizottság koordinálja, a tervezett konkrét lépésekről hamarosan egyeztetnek.

Az egyeztetésen ott volt az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint a LIGA Szakszervezetek. A Munkástanácsok konföderációs szinten nem vett részt.

A gyűlés résztvevői elfogadtak egy közös kiáltványt is, ebben tiltakoznak az alkotmányos jogok csorbítása, a visszamenőleges hatályú jogalkotás ellen. Követelik, hogy a munkavállalók alapvető jogairól az Országgyűlés csak a szociális partnerekkel történő megegyezést követően döntsön, valamint hogy tartsák meg a korengedményes, korkedvezményes, előrehozott öregségi, özvegyi, rokkant- és a szolgálati nyugdíj intézményét.

Követelik azt is, hogy a munka világát érintő kérdésekben a kormány egyezzen meg a munkavállalók képviselőivel.

A kiáltvány szerint ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor szeptember 29-től határozatlan idejű összehangolt országos akcióba kezdenek.