A Fővárosi Közgyűlés támogatta az előterjesztést, amely Budapest közigazgatási határain belül megtiltaná az akkumulátorgyár-építést – írja az ÉnbudapestemBudapest Főváros Önkormányzatának hivatalos hírportálja.

A közgyűlésen résztvevő képviselők közül Szaniszló Sándor, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere többek között azt kifogásolta, hogy az eddigi hazai akkumulátorgyárak felhúzását nem előzte meg érdemi szakmai és társadalmi egyeztetés. A DK-s polgármester szerint az akkumulátorgyárak esetén semmiképp nem szabad megspórolni a társadalmi egyeztetést.

A DK még február elején állt elő az ötlettel, hogy megtiltanák Budapest közigazgatási határain belül az akkumulátor-gyár építést, mert az álláspontjuk alapján súlyosan károsítja a környezetet és az emberi egészséget. Az erről szóló előterjesztésüket ígéretükhöz híven februárban be is nyújtották a Fővárosi Közgyűlésnek.

Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy az előterjesztést azért fogadták el, mert a magyarok és a budapestiek nem ilyen munkahelyeket és nem ilyen környezetszennyező gyárakat érdemelnek.

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere úgy látja, hogy a környezetvédelmi ellenőrző rendszer megszűnt Magyarországon, a probléma sokkal mélyebb és sokkal több területet érint.

Wintermantel Zsolt, Újpest korábbi polgármestere, a Fidesz–KDNP fővárosi közgyűlési frakcióvezetője szerint nem az érdemi cselekvés számít a főpolgármesternek, hanem csak egy aktuálpolitikai ügyet tárgyal az előterjesztéssel, amit egy területre korlátoz az akkumulátorgyárakkal.