Az ÁSZ 2013-ban összesen 17, többségi önkormányzati tulajdonban lévő, gazdasági formában működő színház ellenőrzését kezdte meg, amelyek közül a már lezárult, hat színházat - a Budapest Bábszínház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház és az Új Színház Nonprofit Kft.-t - érintő, a 2008 és 2012 közötti időszakot vizsgáló ellenőrzéséről készített jelentéseiket hozták nyilvánosságra - mondta Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke.

A már lezárult ellenőrzések mellett folyamatban van 6 szintén a fővárosi önkormányzat (Centrál Színház, József Attila Színház, Madách Színház, Thália Színház, Trafó, Vígszínház), egy a VIII. kerület (Bárka Színház), négy vidéki (Esztergom, Kaposvár, Miskolc, Szombathely) önkormányzat tulajdonában lévő színház ellenőrzése. A vizsgálat megállapításait a következő hónapokban hozzák nyilvánosságra.

Mind a 6 színház teljesítette a közszolgáltatási szerződésben meghatározott célokat és feladatokat - mondta Makkai Mária felügyeleti vezető. A társasági formában működő színházak mérleg szerinti eredménye nyereség volt.

A színházak rendelkeztek önköltség-számítási szabályzattal, amely azonban nem mindenben felelt meg a számviteli törvénynek. Azt tapasztalták, hogy a színházak nem mutatják ki - legalább a produkció színreviteléig - a társulat bérének és járulékainak, továbbá az általános költségek felosztási módját. Ezek pedig fontosak volnának a takarékos, hatékony gazdálkodáshoz. A számvevők minden jelentésben javaslatot fogalmaztak meg, mind a 6 színháznál javasolták például az önköltség-számítási szabályzat kiegészítését és az általános költségek felosztási módjának meghatározását.

Az ÁSZ ellenőrzésének megállapításai és javaslatai alapján az ellenőrzött szervezeteknek intézkedési tervet kell készítenie, amelyet 30 napon belül meg kell küldenie az ÁSZ-nak. A későbbiekben utóellenőrzéssel vizsgálhatják a terv végrehajtását.