A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "AA"-ról egy fokozattal a továbbra is elsőrendű "AA mínusz"-ra rontotta a francia államadósság besorolását. Az új szuverén osztályzat kilátása stabil.

Indoklásában a Fitch kiemelte, hogy Franciaország - Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaság -

államháztartási mérőszámai gyengébbek a hasonló besorolású többi ország mutatóinál.

A cég várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta mérsékelt ívben felfelé tartó pályán marad, tükrözve a viszonylag magas államháztartási hiányokat és a költségvetési konszolidációban elért szerény haladást.

A hitelminősítő az idei évre 5 százalékos GDP-arányos francia államháztartási deficittel számol a tavalyi 4,7 százalékos hiány után, de jövőre újból 4,7 százalékos deficitet jósol.

A cég hangsúlyozta, hogy az előrejelzéseiben e két évre valószínűsített államháztartási hiányok jelentősen meghaladják az "AA" besorolási sávban nyilvántartott többi szuverén adós várható hiányainak mediánját, amely a Fitch osztályzati listáján jelenleg 2,3, illetve 0,9 százalék.

 

 

 

Fitch Ratings: a magyar gazdaság az év egészét tekintve elkerülheti a recessziót

Megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását a Fitch Ratings, a veszélyes nemzetközi környezet miatt ugyanakkor stabilról negatívra változtatta az adósbesoroláshoz tartozó kilátást. A Pénzügyminisztérium közleményében olvasható: a hitelminősítő szerint a magyar gazdaság az év egészét tekintve elkerülheti a recessziót. Bővebben>>>

A Fitch Ratings kiemelte azt is, hogy

a francia kormánynál borúlátóbban ítéli meg a francia gazdaság várható teljesítményét: a hitelminősítő 2023-ra 0,8 százalékos, 2024-re 1,3 százalékos GDP-bővülést vár, Párizs hivatalos előrejelzéseiben ugyanakkor erre a két évre 1, illetve 1,6 százalékos növekedési ütemek szerepelnek.

Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésben hangsúlyozták, hogy a hazai össztermékhez mért francia államadósság-ráta 2022 végén 111,6 százalék volt, a legmagasabb a Fitch által az "AA" osztályzati kategóriában jegyzett szuverén adósok mezőnyén belül. A francia államadósság-ráta több mint kétszeresen haladja meg az ugyanebben a besorolási sávban nyilvántartott gazdaságok GDP-arányos szuverén adósságterheinek mediánszintjét, amely jelenleg 48,4 százalék.

A Fitch Ratings ráadásul azzal számol, hogy a jelenlegi adósságdinamika a francia államadósság-rátát folyamatosan felfelé tartó pályán tartja. A hazai össztermék arányában számolt szuverén adósságtömeg a hitelminősítő előrejelzése szerint 2027 végére 114,3 százalékig növekszik.

A Fitch hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Franciaországnak továbbra is mély és likvid hazai és külső tőkepiacokhoz van hozzáférése, és ez jórészt ellentételezi a magas államadósság-szintből eredő kockázatokat.