A tömeg a Műegyetem elől vonult a Március 15. tér érintésével az Uránia Nemzeti Filmszínház elé, ahol az egyetem hallgatói megemlékeztek az 1956-os forradalomról és a szabad oktatásról beszédek hangzottak el. A több ezres tömeg az Uránia és a Ferenciek tere között megtöltötték a Rákóczi utat és a Szabadsajtó utat.

Az SZFE és a Titkos Egyetem elnevezésű összegyetemi szerveződés képviselői arról beszéltek, hogy minőségi oktatásra csak autonóm intézményekben van lehetőség, ezért ki kell állni az autonómia mellett. Szerintük a hatalom a saját embereivel akar belenyúlni az egyetemek működésébe a modellváltás leple alatt - tudósított a 444.hu. Ez alkalmat ad az állami forráskivonásra és a államilag finanszírozott helyek csökkentésére is a felsőoktatásban. "Ne legyenek illúzióink, a modellváltás minden intézményt el fog érni." Arra szólították fel a résztvevőket, hogy viselkedjenek szabad egyetemi polgárok módjára, indítsanak párbeszédet a hallgatókkal és oktatókkal, szervezzenek fórumokat.

Nagy Erzsébet tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének országos választmányi tagja azt mondta, hogy nem csak szolidaritásból állnak a színpadon, hanem azért is, mert egy hajóban eveznek. És minden intézménnyel, ami a kormány célkeresztjébe került hasonló történt és történik. Az SZFE-sek kiállását példaértékűnek tartja - írta a 444.hu.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke is elmondta, hogy a diákokkal vannak, mert pontosan tudják, mit jelent a jogtiprás, mert a dolgozók majdnem mindennap megélik ezt a túlórákon, kirúgásokon és kollektív szerződéseken keresztül. Székely szerint két út áll a fiatalok előtt: beletörődni a sorsunkba és elfogadni az alattvaló szerepét, vagy harcolni. "Ha ilyen a magyar ifjúság, ha így össze tud zárni egy egész szakma, akkor van remény" - idézte a szakszervezeti vezetőt a portál.

Az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyáról szóló törvény ellen tiltakozva Szkaliczki Andrea orvos és Kós Ágnes műtéti szakasszisztens beszélt a rendezvényen. A másodállások megszüntetését és a dolgozók egy, illetve két éves átvezényelhetőségét is tartalmazó törvény Szkaliczki szerint a magánszektor felé tereli az orvosokat és szakdolgozókat, a magánellátást azonban a magyarok többsége nem tudja megfizetni. A jól működő közellátásra ugyanakkor szükség van, különösen most, a Covid-járványban csak az állami kórházakban tudják ellátni a betegeket, nem a magánegészségügyben. Kós Ágnes arra hívta fel a figyelmet, hogy januártól megszűnik az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonya, és átvezényelhetők lesznek akár sok kilométerre a lakóhelyüktől, így még kiszolgáltatottabbá válnak.

"Ez az esemény most véget ér, de ami ma itt történt, az akár valaminek a kezdete is lehet. Egy olyan úté, amelyen elindulva ez az atomjaira hullott társadalom talán újra egymásra talál. Ragaszkodjatok az oktatás, a tudomány, a gondolat szabadságához.Mi, az SZFE közössége, továbbra is kiállunk az egyetemünk függetlenségéért, és kiállunk másokért is, mert hiszünk abban, hogy csak akkor lehetünk igazán szabadok, ha mellettünk a másik ember is az" - idézte Vilmos Noémi SZFE-hallgató demonstrációt záró szavait a hvg.hu.