A New York-i bíróság 250 millió dollár (mintegy 90 milliárd forint) óvadék ellenében házi őrizetbe helyezte Sam Bankman-Friedet, a csődbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedőcég csalással és sikkasztással vádolt alapítóját csütörtökön - írja az MTI.

Bankman-Fried szabadon távozott a meghallgatásról, de szülei kaliforniai házában kell kivárnia a bírósági büntetőeljárás kezdetét. A szövetségi helyettes ügyész a vádak ismertetéskor úgy fogalmazott, hogy a milliárdos vállalkozó elképzelhetetlen mértékű csalást követett el, ezért szigorú óvadéki feltételeket kért. 

Közlése szerint a kiszabott 250 millió dollár minden idők legmagasabb tárgyalás előtti óvadéki összege.

 A bíró végül enyhítő tényezőként vette figyelembe, hogy a gyanúsított önként vállalta kiadatását. Egy héttel ezelőtt az első, még Bahama-szigeteken tartott bírósági meghallgatáson a milliárdos ügyvédei úgy nyilatkoztak, hogy mindent elkövetnek a kiadatás megakadályozásáért. Bankman-Fried következő bírósági meghallgatását január 3-ra tűzték ki, amelyen már az ügyét tárgyaló bíró előtt kell megjelennie.

A 30 éves üzletembert múlt hétfőn a Bahama-szigetek rendőrsége vette őrizetbe az amerikai hatóságok kérésére. Az ügyészség összesen nyolc rendbeli bűncselekménnyel vádolja, banki átutalási csalástól, pénzmosáson át bűnszervezetben elkövetett csalásig.

A vádirat szerint Bankman-Fried tudatosan félrevezette az ügyfeleket és befektetőket saját maga és mások anyagi gyarapodása érdekében, miközben központi szerepet játszott a kriptotőzsde összeomlásában. Olyan üzleti modellt hozhatott létre, amelyben a befektetők pénzét sikkasztással a saját fedezeti alapjába terelhette át, majd ingatlanvásárlásokra és nagyösszegű politikai adományokra használta fel.

A csőd szélén táncol

A 2019-ben alapított FTX kriptovaluta-tőzsde november 11-én kért csődvédelmet, miután nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. A 30 éves cégalapítót tavaly még a világ egyik leggazdagabb embereként, és legfiatalabb milliárdosaként tartották számon, akinek a vagyonát a Forbes több mint 26 milliárd dollárra becsülte.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!