Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk" - nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter  a Mandinernek.

Ezzel Gulyás megismételte Schanda Tamás, az innovációs tárca szombati, a Fudan elleni és a Diákváros melletti tüntetésre adott reakcióját. "Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában" - közölte Schanda.

Gulyás: nem akarunk a budapestieknek akaratuk ellenére jót tenni

"Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére jót tenni. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet" - nyilatkozta vasárnap Gulyás Gergely.

Szombaton több ezren tüntettek Budapesten a kínai Fudan Egyetem ellen és a magyar diákoknak kollégiumi férőhelyet biztosító Diákváros mellett.

Karácsony Gergely szerint a szombati tüntetés, az elindított társadalmi konzultáció és az ellenzék közös fellépése megtette a hatását, a kormány visszakozott a Fudan-ügyben. A főpolgármester azt javasolja a többi ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, hogy közösen írjanak levelet a kínai állami vezetőknek, amelyben világossá teszik, bármelyikük is lesz kormányfő 2022 után, nem kívánják megvalósítani a kínai Fudan-beruházást. Karácsony kormányváltás esetén pragmatikus viszonyt szeretne kialakítani Kínával, világossá téve, hogy Magyarország a nyugati politikai berendezkedés mellett kötelezi el magát.