A változtatást az alapítvány kuratóriuma kezdeményezte október 8-án, a változásbejegyzési kérelmet pedig október 18-án hagyta jóvá végzésében a Fővárosi Törvényszék – írja a hvg.hu hivatalos iratok alapján.

A portál szerint Bertáné Bényi Krisztina neve aligha cseng ismerősen a felsőoktatásban, Csongrád-Csanád megyéhez, illetve a közigazgatáshoz, államigazgatáshoz annál több köze van. Dolgozott a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál, majd a megyei kormányhivatalban, végül 2015-től a Miniszterelnökségen, ahol előbb főosztályvezető volt, majd Kósa Lajos rövid tárca nélküli minisztersége idején a titkárságvezetője. 2018-2020 között a Modern Városok és Falvak fejlesztésének koordinációjáért felelős helyettes államtitkára volt - írja a hvg.hu.

A főigazgató önállóan, általános érvénnyel és határozatlan ideig képviseli az alapítványt – tartalmazza a változásbejegyzési végzés, amely azt is rögzíti, hogy a kuratóriumi elnök Palkovics László “képviseleti joga változatlan”, vagyis a miniszter szintén önálló, általános érvényű és határozatlan idejű képviselettel bír, ami azt jelenti, hogy nem ketten együtt döntenek, hanem mindketten külön-külön is teljeskörű döntési jogkörrel bírnak.

Az alapítvány fő feladata a Fudan Hungary Egyetem fenntartása, ám az egyetem még nem működik, az építkezést sem kezdték el, így nincs is mit fenntartani. Viszont a közérdekű vagyonkezelő alapítványnak nem kevés, az államtól kapott vagyona van – 600 millió forintnyi pénz és 13,2 milliárd forint értékű állami ingatlan –, ezzel pedig a kuratórium gazdálkodhat, vállalkozhat - írja a lap.