Az ukrajnai háború miatt nehezebb munkaerőt toborozni Magyarországra, egyúttal a munkaerőhiány is egyre nagyobb. A feldolgozóipar, a mezőgazdaság, az elektronikai ipar és az építőipar már hagyományosan a vendégmunkásokra épül, és az újraélénkülő turizmusban, vendéglátásban, szállodaiparban is óriási munkaerőhiánnyal kezdődött a nyár.

A magyar munkaerő-kölcsönzők már a Fülöp-szigetekig mennek az új munkaerőért, és ha már ott járnak, tömeges toborzásba kezdtek.

„Hazánkban idén reálisan tízezres nagyságrendben számíthatunk a fülöp-szigeteki munkaerő beáramlására”

– mondta Mihályi Magdolna, a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetője a cég közleményében. A vállalat a kinti toborzást már megkezdte.

Könnyített eljárással korábban csak Ukrajnából és Szerbiából is érkezhettek munkavállalók, tavaly azonban akkorára nőtt a munkaerőhiány, hogy a kormány további kilenc országból érkezőknek is engedélyezte az egyszerűsített foglalkoztatást. Azóta Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, Észak-Macedóniából, Belaruszból, Kazahsztánból, Mongóliából, Vietnámból, Indonéziából és a Fülöp-szigetekről is kevesebb bürokráciai akadállyal jöhetnek a dolgozók Magyarországra.

A Fülöp-szigeteken több mint 110 millióan élnek, az országban sok a fiatal és nincs elég munkalehetőség. Az átlagfizetés 120-130 ezer forintnak felel meg, és a munkakörülmények is kedvezőtlenebbek a magyarországiaknál. Mivel a lakosság nagy része jól beszél angolul, ezért a fülöp-szigeteki családoknál teljesen természetes, hogy a szülők külföldön dolgoznak, ilyenkor az unokatestvérek és a nagyszülők látják el a gyerekeket.