A 24.hu egyik olvasója, akit az augusztus 20-i hosszú hétvégén fertőzhetett meg a koronavírus először a körzeti háziorvosánál próbálkozott, ahol az orvos asszisztense annak ellenére lerázta, hogy említette neki, szerinte koronás - derül ki a hírportál riportjából, ami vélhetően képet ad a válságkezelés helyzetéről. Másnap egy másik orvos már komolyan vette a panaszát.

Azt mondta, maradjon otthon, majd küldenek mentőt teszteléssel, a lakótársaitól különítse el magát, és mindig fertőtlenítsék a közös helyiségeket. Az nem derült ki, mikor jönnek tesztelni. Az illetőt másnap délután 4 óra körül hívták a mentőktől, hogy még aznap valaki tesztelni fogja, ezért már ne egyen semmit. Azt nem tudták megmondani, mikor mennek pontosan. Végül fél 9 körül érkezett meg a mentős.

QP | Quality Placement

"Elég fáradtnak tűnt, kapkodott is, illetve mondta hogy még négy címe lenne, de nem érdekli, ha kirúgják is, ő hazamegy, mert Békés megyében lakik. Kiderült, hogy nem ritka, hogy több száz kilométert utazó, hullafáradt mentős megy tesztelni, főleg Budapesten, ahol a legtöbb új esetet regisztrálják.

Mit mutatnak az adatok?

A teszteredmény szeptember 1-jén, három nappal a mintavétel után került be az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe. Így adódik a kérdés, van-e értelme a napi új esetek és az egy nap alatt elvégzett mintavételek számából következtetni a pozitív tesztek arányára? Valószínűleg csalóka ez az adat, bár ha állandó szinten mozog, akkor jó közelítést adhat a valós helyzetről: az elmúlt napokban végig 5 százalék körüli érték jött ki.

Az olvasót a rendőrségtől szeptember 2-án hívták a kontaktkutatás miatt. (Egy másik olvasóval ugyanez történt: őt a korrupcióellenes osztályról kereste egy rendőr, azzal magyarázva ezt, hogy nincs elég ember a kontaktkutatáshoz, amit ezek szerint a rendőrökre bíztak, akár csak a hatósági karantén ellenőrzését.)

A történet végén a háziorvos azt mondta a koronás betegnek, hogy a járványügy keresni fogja a tünetek megjelenésétől számítva tíz nap után, és ha már nincsenek tünetei, elvileg nem fertőz, de mindenképpen várja meg a járványügyet, ne menjen ki előtte, mert gondja lehet emiatt. A járványügyesek azonban azóta sem keresték fel az illetőt, aki így hivatalosan egyáltalán nem is került karanténba. Próbálkozott náluk telefonon, de senkit nem ért el. A háziorvos végül azt tanácsolta, ha lejár a két hét, akkor nyugodtan hagyja el a lakást.