A korábbi győzelmi jelentésekhez képest meglehetősen visszafogottan értékelte Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcs csütörtöki, meglehetősen későig elhúzódó tárgyalásainak eredményét - derül ki abból a Facebookra feltett videóból, amelyet ezúttal is sajtótájékoztató helyett tett fel a közösségi hálóra pénteken délelőtt.

"Magyarország klímabajnok, ezt itt Brüsszelben is elismerik. 1990-től a szén-dioxid-kibocsátást leginkább csökkenteni képes országok közé tartozunk" - fogalmazott a miniszterelnök, aki azt is hozzátette, hogy nagyon fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, de "mi magyarok tudjuk hogy ennek ára van, nagy ára, mert a kérdés az hogy ki fizeti a számlát".

A miniszterelnök a videóban továbbá kijelentette, hogy véleménye szerint sikert értek el, mert megteremtették az esélyt arra, hogy az ezután meghozandó klímavédelmi szabályok olyanok legyenek, hogy azok árát ne a szegény emberek és szegény országok fizessék meg, illetve, hogy az új szabályok olyanok legyenek, amelyek nem vesznek el pénzt az egyébként fölzárkózást célul kitűző országok elől.

"Olyan szabályokat hozhatunk meg, amelyek bátorítják a nukleáris energia felhasználását, és van esély, hogy olyan szabályokat alkossunk meg, hogy a klímavédelem ne eredményezze se az üzemanyag, se az élelmiszer árának növeledésést" - fogalmazott a miniszterelnök, aki azt is kiemeli, hogy:

nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre.

A videóüzenetet a "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok" - szlogennel zárta.

Magyarország átlaghőmérséklete átlag felett emelkedik

Magyarországon a múlt század eleje óta tapasztalt hőmérséklet-emelkedés meghaladja az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) ötödik értékelő jelentésében publikált globális emelkedés mértékét, vagyis régiónk az átlagosnál jobban melegedő régiókhoz sorolható. Az országos átlaghőmérséklet 1,15 fokot emelkedett 1901 óta a lineáris trendmodell szerint. Az ország középső és dél-alföldi területein a hőhullámos napok száma jelentős, mintegy kéthetes növekedést mutat a legintenzívebb melegedés időszakában: 1981-től. Bizonyos szélsőségek gyakoribbá váltak térségünkben. Kevesebb napon hullik csapadék, nőtt az aszályhajlam. A szélsőségek gyakoribbá válása az emberi egészségre, a környezetre és minden termelő szektorra hatással van - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Az OMSZ modellszámításai szerint Magyarországon az átlaghőmérséklet az évszázad végére 3-4 fokkal emelkedhet. A 2 fokos küszöböt a pesszimista forgatókönyvvel készített modellkísérlet éri el leghamarabb (2030-2060 időszakban).