Jelzálogot jegyzett be a Raiffeisen Bank a daganatos betegek kezelésére szolgáló sugárterápiás gépekre a miskolci megyei kórházban. A banki intézkedésre azután került sor, hogy a Borsod-Abaúj Zemplén megyei kórház februárban leváltott főigazgatója szeptember óta nem fizetett a sugárterápiát üzemeltető szolgáltatónak, a Medcenter Kft-nek. Tiba Sándor ugyanis aggályosnak találta többek között a kórház és a Medcenter Kft. onkológiai sugárterápiás közreműködői szerződését, amely két lineáris gyorsító és CT telepítésére, üzemben tartására és karbantartására szólt - írtuk péntek reggel a Népszava információira hivatkozva.

A lap cikke szerint a daganatos betegek kezelésére szolgáló gépekre felkerült az azok vásárlását finanszírozó Raiffeisen Bank cédulája, s ettől kezdve a gépeket csak úgy lehet karbantartani, javíttatni, megbontani, vagy eladni, ha a bank ezt előzetesen írásban engedélyezi.

A jelek szerint azonban a zálogosítási folyamatba homokszem csúszhatott, a Napi.hu-t ugyanis helyi források később úgy tájékoztatták, a bank által zárolt két gép közül az egyik nem kizárólag a Medcenter tulajdona.

Hogy is van ez?

A miskolci megyei kórház onkológiai centrumának felszerelését nem könnyű átlátni. Sok vidéki központban csak két gyorsító található, a miskolci központ azonban jelenleg 4 lineáris gyorsítóval és egy - a sugárterápiás kezelésekhez szükséges - CT-vel rendelkezik. Két gyorsítót és a CT-t egyértelműen a Medcenter tulajdonolja, egy gyorsító a kórház, egy másik pedig a kórház és a Medcenter közös tulajdona.

A Raiffeisen számára a Medcenter által nyújtott tárgyi biztosítékok között három sugárterápiás gép szerepel. A 2007-es beszerzésű CT az egyik, amelyre a kórházban sárga cédula került. A másik, a Raiffeisen által zárolt eszköz viszont éppen a közös tulajdonú gyorsító. A 2014-ben a Medcenter által beszerzett Varian típusú lineáris gyorsító telepítéséhez nyilvános internet adatbázisok szerint 60 millió forintos, teljes felszereléséhez és működtethetőségéhez pedig további 300 millió forintos uniós forrást használt fel a kórház. E gyorsítót uniós támogatású fejlesztésként adták át 2014-ben, melyről akkor a helyi televízió is részletesen beszámolt.

Csiba Gábor a BAZ megyei kórház főigazgatója 2014-ben, a most zárolt Varian gép átadásakor/forrás: Minap.hu

Vagyis a Medicenter egy olyan gépet bocsátott a bank rendelkezésére hitelfedezeti biztosítékként, amelynek a beszerzését részben uniós, részben állami forrás fedezte, így nem a Medcenter kizárólagos tulajdona.

Ennek azonban a hitelfedezeti leírásban nincs nyoma. További érdekesség, hogy ugyanezen adatokból az is látszik, hogy egy 2017-es beszerzésű Varian gyorsító is zálogtárgy, azaz hitelfedezeti biztosíték, ilyen gyorsító viszont nem található a miskolci kórházban, így cédulát sem kaphatott.

Egy korábbi hvg.hu cikkből az is kiderül, hogy a kórház gazdasági igazgatóságának számításai szerint 2006 és 2017 között különböző jogcímeken több mint 8 milliárd forintot fizetett ki az intézmény a Medcenternek, sok esetben teljesítményigazolás nélkül is, miközben az új sugárforrások beszerzése 2007-ben 2 milliárd forintnyi bankhitelből valósult meg. Úgy tűnik, a Medcenternek bőven lett volna lehetősége a gépek vásárlására felvett hitel visszafizetésére, erre azonban a jelek szerint nem került sor. Az sem kizárható ki azonban, hogy a Medcenter más programjaihoz vett fel hitelt, és e hitel vissza nem fizetése miatt került sárga cédula az állami betegellátásban használt, banki zálogjoggal terhelt készülékekre..

Úgy tudjuk, a bank és az egészségügyi államtitkárság az elmúlt napokban megkezdte az egyeztető tárgyalásokat. A helyzet tisztázására mihamarabb szükség volna, egyrészt a racionális gazdasági és szakmai intézkedési terv kialakítására, másrészt az egyre bonyolultabb miskolci onkológiai helyzet valós megoldására.