Az európai választásokon a Fidesznek nem jött össze az áttörés, olasz és osztrák szövetségeseinek pedig el kellett hagyniuk a kormányzást. Orbán saját pártja visszaesett az októberi önkormányzati választáson. Sok magyar ráunt a fideszes politikusok autokratikus stílusára és korrupciós ügyeire - olvasható a 24.hu lapszemléjében.

Az újságíró emlékeztet: öt évvel ezelőtt, egy hasonló politikai helyzetből egy ellenségkép húzta ki Orbánt, méghozzá az a "migránsválság", amely "megingathatja Magyarország nemzeti jellegét". Azóta Magyarország szinte teljesen lezárta érintett határait, a migránskérdés pedig poltikai értelemben elhasználódik, hiszen Magyarországon alig vannak menekültek.

Új ellenség után kutatva Orbán megtalálta, amit keresett: a jogászokat, ügyvédeket és bírókat, akik pénzt húznak ki az állam és a polgárok tárcájából, és az elítélteket, akik állítólag túl sok joggal rendelkeznek, valamint a "munkakerülő" romákat - magyarázza. Felidézi, hogy Orbán Viktor január eleji sajtótájékoztatóján indította el a börtönbizniszkampányt, amikor arra utasította a kormányt, hogy ne hajtsa végre azokat a jogerős ítéleteket, amelyekkel a rossz börtönkörülmények miatt kompenzációs pénzhez jutnának magyar elítéltek.

Versech emlékeztet, hogy az Orbán által megtartott sajtótájékoztatón a kormányfő erős szavakkal kommentálta a gyöngyöspatai általános iskolában éveken át szegregáltan oktatott romák ügyét, akiknek - szintén bírósági ítélet alapján - összesen csaknem 100 millió forint kártérítés járna. A miniszterelnök ekkor azt nehezményezte, hogy a romák "munka nélkül" jutnának pénzhez.

A lap szerint elképzelhető, hogy Orbán valamilyen újabb eszközzel menne neki a magyar igazságszolgáltatásnak - írja a 24 hu.