A parlament kormánypárti többsége megakadályozta, hogy a törvényhozás napirendjére vegye a szocialisták lakossági gázárcsökkentési javaslatát - írja a Népszava. Az indítvány szerint a világpiaci árak, azaz a fűtőanyag beszerzési költségeinek csökkenése lehetővé tenné, hogy az átlagos fogyasztás mértékéig tizedével mérsékeljék a háztartási villamosenergia és távhő hatósági árát.

A javaslat előterjesztői emlékeztetnek rá, hogy a hazai lakosságnak szánt gázt az állami MFGK vásárolja meg az orosz Gazpromtól, mégpedig piacihoz közelítő áron. A csökkenő beszerzési árak nyomán így az állami cégnél egyre nagyobb extraprofit halmozódik fel. Ezt ugyan nyilvános mérlegükben is fel kell tüntetniük - a keret tavaly év végén a 40 milliárdot közelítette -, ám a kormány azt 2014 óta nem adja át a lakosságnak árcsökkentés formájában.

Az ezzel kapcsolatos javaslatot már majdnem egy tucatszor megpróbálták benyújtani. A mostani kezdeményezést jegyző Tóth Bertalan MSZP-elnöktől a Népszava megtudta: a gazdasági bizottság tegnap vita nélkül utasította el az indítvány tárgysorozatba vételét.