Tavaly nyár végén úgy tűnt, hogy 2014-hez hasonlóan ismét csodafegyver lehet a választásokon a kormány kezében rezsicsökkentés. Az Európába érkező amerikai import miatt már évek óta ereszkedő földgázárat ugyanis a járvány soha nem látott mélypontra lökte - írja a G7 a magyarországi fogyasztói energiaárak alakulásának lehetőségét elemző cikkében. Bár a gáz külföldi beszerzését végző, és a lakosságot is kiszolgáló állami MVM-csoport nem pont tőzsdei árakon vásárol, a hírportál forrásai szerint a beszerzési árak ehhez vannak kötve.

Így egész biztosan volt egy bő egyéves időszak, amikor sokkal olcsóbban vehettek gázt, mint amennyiért azt a háztartásoknak adták. Mivel a hazai lakosság éves fogyasztása köbméterben kifejezve milliárdos nagyságrendű, egy korábbi becslés szerint csak 2020 első kilenc hónapjában 56-76 milliárd forint körüli összeget kereshetett az MVM-csoport.

Ezért tavaly többen egy általános rezsicsökkentés lehetőségét is felvetették, de a kormánynak eszében sem volt lépni, mert másfél évvel a választások előtt ennek semmilyen politikai haszna nem lett volna. Az elmúlt egy év pedig egyértelműen a kormányt igazolta. A gáz tőzsdei ára ugyanis a tavalyi mélypont huszonnégyszeresére emelkedett, és most már tartósan a magyar lakossági ár duplája környékén van.

Így (aktuális áron számolva) most többet bukik a háztartások kiszolgálásán az MVM, mint amennyit tavaly keresett. Ezért egy-két hónap alatt eléghet a tartalék. Még ha valamennyire rendeződik is a piaci helyzet, akkor sem valószínű, hogy a felhalmozott összeg kitart a választásokig. Könnyen lehet, hogy tízmilliárdokat kell valahonnan átcsoportosítania a kormánynak a lakossági gázszolgáltatás finanszírozására.