Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lantos Csaba emlékeztet: az egyetemes szolgáltatásban vételezett villamos energia lakossági piaci és a földgáz versenypiaci költségeket tükröző árát a szolgáltató adatközlése alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg. A MEKH döntése szerint e körben 2023. január elsejétől is a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni.

Az átlagfogyasztásig a hazai lakossági felhasználók továbbra is a legolcsóbban jutnak földgázhoz, és a második legalacsonyabb áron villamos energiához Európában. Januártól nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem, így nem nőnek az egyetemes szolgáltatásra jogosult mintegy hatmillió fogyasztó terhei

– jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter a minisztérium szerda éjszaka, éjfél előtt kiküldött közleményében.

A lakossági felhasználók tarifáiban tehát átlagfogyasztás alatt és felett sem hoz változást az újév, ideértve mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élőket is

- adta hírül az energiaügyi tárcavezető.

Az egyetemes szolgáltatásban vételezett villamos energia lakossági piaci és a földgáz versenypiaci költségeket tükröző árát a szolgáltató adatközlése alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg. A MEKH döntése szerint e körben 2023. január elsejétől is a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni - írja a Portfolio.

Négy hónapra rögzített tarifák, távhőszolgáltatók kompenzációja

Az átlagfogyasztás feletti lakossági áram- és gázárak 2023-as első megállapítási időszaka március helyett április végéig tart. A jövő év elején az eddigi gyakorlattól eltérően nem három, hanem négy hónapra rögzítik a rezsicsökkentett szinten túli tarifákat. Mivel májusig a jelenlegi díjak maradnak érvényben, a családok a teljes fűtési szezonban azonos árakkal számolhatnak. Januártól nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás  által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

A lap szerint a Magyar Közlönyben megjelent, a fenti bejelentéshez kapcsolódó rendelet mellett a kormány arról is döntött, hogy 143 milliárd forinttal megcsapolja a Rezsivédelmi Alap kiadásait és ezt az összeget átcsoportosítja a távhőszolgáltatók kompenzációjára. Végezetül Lantos Csaba azt is kiemelte, hogy "az önálló Energiaügyi Minisztérium legfontosabb küldetése a megfizethető árak és a biztonságos ellátás garantálása".