A 2023 és 2027 közötti közös agrárpolitika minden magyar gazdálkodó számára biztosítja majd a fejlesztés lehetőségét, és megteremti a feltételeket saját fenntartható termelési gyakorlatához - monda az MTI szerint Feldman Zsolt csütörtökön Orosházán, a helyi gazdakör szakmai fórumán.

A közvetlen támogatásokban érdemi változások lesznek. A zöldítési elvárások az egységes kérelemben minden 10 hektárnál nagyobb gazdálkodó esetében beolvadnak az alaptámogatás feltételei közé, amelynek nagysága várhatóan 147 euró körül alakul majd hektáronként.

Az agrár-ökológiai programban azok a gazdálkodók vehetnek részt, akik évente - jellemzően az üzemterület felére - önkéntes vállalásokat tesznek, például csökkentik növényvédőszer-felhasználást. Ők a szántó, gyep vagy ültetvény területre 81 euró hektáronkénti többlettámogatást kaphatnak.

A vetésváltásban is érdemi változás következik: minden 10 hektár feletti termelőnek területe egyharmadán évente új növényi kultúrát kell termeszteni. Ez alól kivétel a hibridkukorica vetőmag-előállítás, ami négy évig folytatható egy adott területen. A szabályszerű másodvetés alkalmazása megtöri a termesztési tilalmat – tette hozzá az államtitkár.

A terménydiverzifikációs kötelezettség kikerül az alaptámogatás feltételei közül, az agrár-ökológiai programban azonban szerepel a lehetséges vállalások között.

A fiatal gazda program kedvezőbb lesz

A fiatal gazda támogatás hektáronként 157 euróra emelkedik, a támogatható terület nagysága is 300 hektárra növekszik a jelenlegi 90-ről – tudatta az Agrárminisztérium államtitkára.

Az ipari zöldségek termesztési támogatását növelik, csökken azonban az extenzív gyümölcsültetvények támogatási szintje.

A politikus hangsúlyozta, 2024 végéig változatlanul futnak majd az idén indult 17 ezer gazdálkodót és mintegy 1,2 millió hektárt érintő agrár-környezetgazdálkodási program támogatásai - írja az MTI.

A támogatások több mint felét beruházásra fordítaná a kormány

A vidékfejlesztési források több mint 50 százalékát beruházásokra szeretnék fordítani, annak érdekében, hogy erőforrás-, energia- és inputanyag-hatékonnyá váljon a gazdálkodás. A támogatott területek között szerepelnek az állattartással kapcsolatos fejlesztések, az élelmiszeripari, energiahatékonysági és zöld beruházások, illetve a precíziós gazdálkodás, amely révén optimalizált inputanyag-felhasználással nagyobb termésbiztonság érhető el.

A beruházások többségénél 50 százalékos lesz a támogatási intenzitás, magasabb arányú forrást igényelhetnek a fiatal gazdák, a termelői együttműködésben résztvevők, az ökológiai gazdálkodást folytatók. A pályázatok feltételei közül pedig kikerül a bázislétszámhoz kötött foglalkoztatási kötelezettség – közölte Feldman Zsolt.

A generációváltást segíti egy új, a január 1-jével hatályba lépő, a gazdaság átadási törvényhez kapcsolódó támogatási forma.

A támogatások során ösztönzőket alkalmaznak, amelyek segítik a vízmegtartást: így a többi között elszámolhatók lesznek támogatható területként a parcellák szélén meghagyott szegélyek, illetve a táblák nem művelt vizenyős területei.

A közös agrárpolitika harmadik támogatási lába az újraelosztó-támogatás lesz, új elemként a gazdálkodók az első 10 hektár után hektáronként mintegy 80 euró, 11-150 hektár között pedig hektáronként mintegy 40 euró többlettámogatást igényelhetnek – mondta a politikus.